Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaans MC moest lenen om vakantiegeld uit te betalen

Zaans Medisch Centrum moest vorige maand 2 miljoen euro lenen van de gemeente Zaanstad om het vakantiegeld te kunnen betalen, onderhoud te plegen en noodzakelijke investeringen te doen. ‘De liquiditeit bij ons is in deze maanden beperkt’, aldus CFO Anja Blonk. Ze verwacht dat de situatie na de zomer verbetert.
Geldgebrek
Foto: Marco2811/Fotolia

Zaans MC is mede door de hoge uitgaven voor de bestrijding van de darmbacterie NDM in financiële problemen gekomen. In 2018 werd voor het eerst de NDM-bacterie aangetroffen. De bestrijding heeft in 2020 en 2021 in totaal 2,1 miljoen euro gekost. Tot voor kort wilden de zorgverzekeraars dit niet vergoeden. Na een jaar praten, zijn ze bereid een deel van de kosten uit het verleden te betalen. Onder onbekende voorwaarden vergoeden ze een deel van de jaarlijks terugkerende bestrijdingskosten van 550.000 euro.

Uitbreiding kredietfaciliteit

Het ziekenhuis heeft van de banken onlangs ook een uitbreiding van de kredietfaciliteit gekregen van 12,2 miljoen. Die toezegging geldt tot en met 2024. De banken hebben hun convenanten  ‘gereset’. Blonk: ‘Het aflossingsschema voor de leningen voor de nieuwbouw was erg strak. Bij deze plannen gingen we indertijd uit van flinke productiegroei. Na het sluiten van het Hoofdlijnenakkoord bleek dat te ambitieus. Met een strak aflossingsregime heb je dan onvoldoende geld voor noodzakelijke vervangingsinvesteringen.’
De gesprekken met de banken, gemeente en zorgverzekeraars verliepen volgens Blonk constructief. Haar ziekenhuis kreeg vorig jaar ook te maken met een ander financieel gat, door onvoldoende vergoeding van de kosten voor voormalige patiënten van het Slotervaart Ziekenhuis en de meerkosten door covid-zorg. Kort geleden heeft de beroepscommissie Zaans MC in het gelijk gesteld: dat betekent dat er 1,4 miljoen euro in de kas stroomt.

Voldoen aan ratio’s

Met de nieuwe afspraken verwacht Blonk dat Zaans MC terug kan keren naar de financiële resultaten van voor 2020: een resultaat van ruwweg 1 miljoen euro per jaar. ‘Operationeel draaien we goed. Een miljoen euro is met een omzet van 185 miljoen een smalle marge, maar dat is tegenwoordig het lot van veel kleinere ziekenhuizen.’ Ze verwacht op grond van de resultaten tot nu toe dit jaar en de afspraken met de banken, gemeente en verzekeraars ‘in 2022 te kunnen voldoen aan de financiële ratio’s’.

Vorig boekjaar was het resultaat 1,9 miljoen euro positief, maar geschoond voor incidentele mee- en tegenvallers bleef daarvan 400.000 euro over. Op een omzet van 185 miljoen euro behaalde Zaans MC daarmee een marge van 0,02 procent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.