Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zaans ziekenhuis maakt sterftecijfers openbaar

Het Zaans Medisch Centrum gaat in september als eerste ziekenhuis in Nederland de zogeheten Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) openbaar maken.

De HSMR geeft aan in welke mate een ziekenhuis meer of minder sterfte heeft dan verwacht. Daarbij wordt rekening gehouden met de patiëntenmix van het ziekenhuis. Als de HSMR hoger is dan 100, sterven er naar verhouding meer patiënten dan op grond van de patiëntenmix mag worden verwacht. In het Zaans Medisch Centrum bedraagt de HSMR over de periode 2002-2005 92. Het ziekenhuis gebruikt de uitkomsten om onbedoelde schade tijdens behandeling terug te dringen en vermijdbare sterfte te voorkomen.

Sterftecijfers

Het ziekenhuis publiceert deze week al op zijn website uitgebreide informatie over zes aandoeningen. Voor de kwalen spataderen, vrouwenincontinentie, staar, orthopedie, borstkanker en diabetes laat het ziekenhuis zien hoeveel patiënten er zijn geholpen en in hoeveel gevallen de behandeling succesvol was.

Toekomst als streekziekenhuis

“We doen dit omdat we volledig transparant willen zijn over de kwaliteit en veiligheid van onze zorg”, zegt woordvoerder Augusta Noya. “Patiënten hebben die informatie nodig om te kunnen kiezen naar welk ziekenhuis ze willen gaan.” Angst dat patiënten het ziekenhuis juist zullen mijden als prestaties niet goed zijn, heeft het Zaans Medisch Centrum niet. Noya: “Als je duidelijk maakt wat je eraan doet om resultaten te verbeteren, win je het vertrouwen van mensen. We verwachten in de toekomst als streekziekenhuis juist patiënten van heinde en ver aan te kunnen trekken doordat we laten zien hoe goed we zijn.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Groot-Brittannië publiceert sterftecijfers ziekenhuizen

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

sterftecijfer

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.