Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zelfregulering werkt alleen zonder bemoeienis lokale overheid’

Mark van Dorresteijn
Gemeenten en provincies moeten zich niet inlaten met risico’s en financiering van bouwplannen voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Dat zegt directeur Herman Bellers van het Waarborgfonds voor de Zorgsector tijdens de presentatie van het jaarverslag 2010, zo meldt Binnenlands Bestuur.
‘Zelfregulering werkt alleen zonder bemoeienis lokale overheid’

“Als lokale overheden bijspringen om zorginstellingen uit financiële problemen te helpen, werkt de gereguleerde marktwerking in de zorg niet zoals de rijksoverheid het heeft bedoeld”, stelt Bellers. “Draai het systeem dan maar terug. Anders werkt het net als in de banksector: Zolang het goed gaat is de winst voor de onderneming, maar als het fout gaat, draait de samenleving op voor het verlies.” Bellers wijst daarbij naar de IJsselmeerziekenhuizen en thuiszorgorganisatie Meavita. “Zij hebben de maatschappij veel geld gekost.”

Waarschuwing

Hij hoopt dat zijn waarschuwing de discussie opent over het functioneren van het zorgsysteem, zodat die niet achteraf hoeft worden gevoerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Lokale overheid moet ziekenhuis niet steunen’

WFZ verleent meer garanties in 2010

Klantenkring WfZ groeit door crisis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het zou voor alle zorginstelling duidelijkheid scheppen als het WFZ eens aangaf wat hun maximale verstrekking is bij de instellingen in de verschillende sectoren. Doorlooptijden bij het WFZ van aanvragen veel te lang en omdat die dudelijkheid ontbreekt, niet juist in te schatten wat WFZ wil financieren.
    B.v. % van de leningportefeuille of % van de omzet.
    Bovendien wacht WFZ altijd tot een bank een offerte heeft uitgebracht. Dus heer Bellers eerst in de spiegel kijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.