Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zes claims tegen orthopeed Waterland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De in opspraak geraakte orthopedisch chirurg in het Waterlandziekenhuis kan minstens zes schadeclaims tegemoet zien. Dat laat advocaat Friso Brugman weten.
Zes claims tegen orthopeed Waterland

Brugman zegt ruim tien aanmeldingen te hebben van ex-patiënten die zeggen slachtoffer te zijn geworden van de orthopedisch chirurg.

Gevaarlijk

Veel van deze patiënten ondergingen rugoperaties, maar ook bij heupingrepen is soms iets fout gegaan, waardoor mensen blijvende schade hebben opgelopen. Brugman: “Bij een meisje is bijvoorbeeld het ene been korter dan het andere, waardoor ze maar twee minuten kan staan. Iemand anders heeft een verlamd been, weer een ander is volledig arbeidsongeschikt geraakt.” Volgens Brugman betrof het in alle zaken gevaarlijke operaties, die veel collega-orthopeden niet uitvoeren vanwege het hoge risico. In alle gevallen zou de orthopedisch chirurg zijn patiënten niet vooraf hebben gewaarschuwd voor mogelijke complicaties.

Zes claims

Brugman heeft zes aansprakelijkstellingen in voorbereiding. Hij hoopt in de zomer te starten met de eerste rechtszaken. De bedragen die worden geclaimd kunnen oplopen van een paar duizend euro smartegeld tot enkele tonnen in geval van blijvende invaliditeit.

Wachtlijsten

De orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis kreeg in maart twee berispingen van het medisch tuchtcollege, terwijl hij het jaar daarvoor al een waarschuwing had ontvangen. De chirurg staat bekend als specialist in complexe rugoperaties waarbij wervels worden vastgezet met schroeven die zijn verbonden met buigzame staafjes, de zogeheten ‘dynamische rugstabilisatie’. Zijn wachtlijsten liepen op tot twee jaar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Orthopedisch chirurg Waterlandziekenhuis op non-actief

Onderzoek Waterlandziekenhuis laat op zich wachten

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Alle rugchirurgen zijn super specialisten. Het risico op succes na een rugoperatie is kleiner dan na elke andere operatie. Wat mij tegenvalt is dat de medebranchegenoten (DSS) niet op de bres komen voor Cees de Bruin. Ze zouden elkaar moeten steunen om het imago van rugchirurgie weer op te krikken. Voor erg veel patienten is de rugchirurgie een oplossing.Waar moeten deze patienten dan naar toe voor een behandeling in de toekomst!!

  2. Lees alle reacties
  3. Een waarschuwing en daarna nog twee berispingen…een talent voor medisch handelen…anders waren er wel meer claims geweest… Kortom, ik heb óf het artikel fout gelezen óf ik heb een meer patiënt gerichte instelling. Je kunt natuurlijk nooit zeggen, dat het jammer is dat er maar een paar miskleunen waren, dat is te veel. Het feit dat het bij anderen goed is gegaan, RH, zegt niet zoveel en het feit dat er niet meer claims waren, zegt nog steeds iets over onze niet bestaande claimcultuur. Een Ruud, er zijn velen met een talent waar niet zó veel fout gaat. Bij een talent past misschien wat meer bescheidenheid en meer intercollegiaal consult. Patiënten die het voor de rest van hun leven wel kunnen schudden qua mobiliteit,kunnen je daar misschien beter over inlichten! Er wordt door fout of slecht behandelde patiënten nog steeds te weinig geprotesteerd op de juiste plaats, angst voor het niet meer behandeld worden ligt hieraan ten grondslag. Absoluut schorsen deze meneer, het getuigd van een zekere arrogantie om grenzeloos te handelen.

  4. Wat hier ook fout gegaan is, het is het ontzettend jammer dat zo’n talent voor medisch handelen verloren dreigt te gaan aan gedoe erom heen. Ik hoop dat tijdens de opleidingen van nu voldoende aandacht is voor risicoafwegingen, communicatie, grenzen aan medisch handelen durven onderkennen om dit soort zaken te voorkomen in de toekomst.

  5. Wachtlijsten tot twee jaar? En dan MAAR 10 claims. Dat valt mij reuze mee! Hoeveel heeft hij er wel niet geopereerd in al die jaren? Moeilijke, gecompliceerder operaties waar dan toch heel veel mensen wel baat bij hebben blijkbaar. Anders waren er wel meer claims geweest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.