Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zeventig procent ziekenhuizen zonder contract

Mark van Dorresteijn
Nog maar dertig procent van de ziekenhuizen heeft met verzekeraars een contract afgesloten voor ziekenhuiszorg in 2012. Dat blijkt uit een peiling van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Zeventig procent ziekenhuizen zonder contract

De onderhandelingen voor de zorginkoop 2012 hadden op 1 april klaar moeten zijn. De meeste partijen hebben inmiddels wel een raamovereenkomst gesloten, maar de juridische uitwerking daarvan blijkt moeizaam te gaan. Een moeilijkheid is dat verzekeraars eisen stellen waarmee ze proberen invloed te krijgen op de interne bedrijfsvoering van ziekenhuizen. Zo willen sommige verzekeraars de contracten kunnen ontbinden als de raad van bestuur verandert en de bevoegdheid hebben om naar de Ondernemingskamer te stappen als het ziekenhuis geen goed beleid voert. ‘Dat gaat wel erg ver’, zegt NVZ-directeur Margot van der Starre. ‘Ik vind dat alle branchepartijen samen bepaalde twistpunten hadden moeten toetsen op hun juridische houdbaarheid, maar dat is helaas niet gelukt.’

Optimisme NVZ

Ondanks het geringe aantal contracten is de NVZ optimistisch. De enquête is vanwege de zomervakantie op basis van vijftig procent van de leden. Op veel plaatsen gaan de onderhandelingen goed en verwacht de NVZ dat verzekeraars en ziekenhuizen er snel samen uitkomen. Het komt slechts incidenteel voor dat verzekeraars stoppen met bevoorschotten zo lang de ziekenhuizen niet tekenen.

Liquiditeitsproblemen

Of ziekenhuizen hierdoor in liquiditeitsproblemen komen, is de NVZ niet bekend. De NVZ vindt dat verzekeraars die niet bevoorschotten hun boekje te buiten gaan. Van der Starre, met wie binnenkort een uitgebreid interview verschijnt in Zorgvisie Magazine: ‘Verzekeraars moeten ziekenhuizen gewoon betalen voor werk dat ze hebben gedaan. Ze krijgen elke maand premie binnen van verzekerden. Dat is niet bedoeld om op de bank te zetten. Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen daardoor geld moeten lenen om salarissen uit te betalen.’

Dwang en misbruik

Enkele ziekenhuisdirecteuren, onder wie Piet Hein Buiting van het Canisius-Wilhelmina in Nijmegen, noemen het niet-bevoorschotten ‘onredelijke dwang en misbruik van marktpositie’ in een ingezonden brief in NRC Handelsblad in juli. ‘Het kan niet zo zijn dan bevoorschottingsproblemen de inhoud van de onderhandelingen bepalen. Verzekeraars gaan over het volume, de prijs en de kwaliteit van zorg, niet over de interne bedrijfsvoering’, stelt Buiting desgevraagd. ‘Anders kunnen ziekenhuisbestuurders hun eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid niet waarmaken.’ (Zorgvisie – Bart Kiers | foto: Stock xchng)

Lees ook:

Schippers wil eerdere contractering

Menzis: ‘Contract met academische ziekenhuizen moeilijk’

Achmea: “Contractering zo goed als rond”

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.