Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuis Nij Smellinghe financieel de beste

Het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is naar financiële maatstaven het beste ziekenhuis in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van AME Research naar de financiële prestaties van ziekenhuizen. Gemiddeld blijken financieel gezonde ziekenhuizen ook kwalitatief betere zorg te verlenen.
Ziekenhuis Nij Smellinghe financieel de beste

In de ‘Healthcare Top 100’ van het onderzoeksbureau AME zijn gegevens van de jaarrekeningen 2006-2009 van alle ziekenhuizen vergeleken naar solvabiliteit, rendement op het totale vermogen en de bedrijfswinst in procenten van de omzet. Hieruit is een lijst met de honderd best presterende ziekenhuizen ontstaan. Deze lijst is vervolgens in verband gebracht met het kwaliteitsonderzoek van het Algemeen Dagblad, de AD Ziekenhuis Top 100. Dat onderzoek concentreert zich op medische kwaliteit en klantvriendelijkheid.

Verbanden

Volgens directeur Adriaan Meij van AME Research zijn er verassende conclusies te trekken uit de combinatie van de twee top-100 lijsten. “Op basis van de financiële gegevens heb ik ziekenhuizen ingedeeld in vier verschillende klassen. De eerste klasse, tweede klasse, derde klasse en de bezemwagen. Na sommering van de AME- en AD-score en het nemen van het gemiddelde per groep, blijkt dat de acht ziekenhuizen in de eerste en beste financiële klasse ook gemiddeld het hoogst staan bij combineren van financiën en kwaliteit. En omgekeerd scoren de zes ziekenhuizen in de bezemwagen-categorie ook gemiddeld het slechtst wanneer de scores voor financiën en kwaliteit worden opgeteld en gemiddeld.”

Elsevier

Meij zegt niet dat een financieel zwak ziekenhuis per definitie ook kwalitatief zwak is, maar wel dat er verbanden bestaan tussen de financiële situatie en de kwaliteit. Overigens concluderen Elsevier en onderzoeksbureau SiRM in hun onderzoek ‘De beste ziekenhuizen 2010’ dat er geen automatisch verband is tussen kwaliteit en geldtekort.

Bortkankerzorg

Meij heeft zijn onderzoek ook gerelateerd aan het onderzoek naar borstkankerzorg van zorgverzekeraar CZ. Dan scoort Ikazia uit Rotterdam in de gecombineerde onderzoeken het hoogst. “Een verband tussen de financiële status en de kwaliteit van de borstkankerzorg kunnen we niet vinden. In de groep van acht financieel eerste klasse ziekenhuizen is er één die CZ niet meer contracteert, het ziekenhuis in Hoogeveen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Eerste klasse

De eerste zeven ziekenhuizen die na Nij Smellinghe het beste presteren zijn:

2) CuraMare Dirksland

3) Middenveld Zorggroep Drenthe Hoogeveen

4) Franciscus Gasthuis Rotterdam

5)Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

6) Ikazia Ziekenhuis Rotterdam

7) Jansdal (Sint) Ziekenhuis Harderwijk

8) Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam

Bezemwagen

De ziekenhuizen in de bezemwagen zijn:

1) Havenziekenhuis, Rotterdam

2) Admiraal De Ruyter Ziekenhuizen Vlissingen

3) BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam

4) Oosterschelde Ziekenhuizen Goes

5) Orbis Medisch en Zorgconcern Sittard

6) IJsselmeerziekenhuizen Lelystad

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn complimenten voor de goede resultaten van het Nij Smellinghe Ziekenhuis . Het blijkt dat Ziekenhuizen in NL ook goede resultaten kunnen bereiken , ondanks dat ze geen Groot Ziekenhuis zijn. Kwaliteit gaat boven alles.
    Dat zie je ook in de auto-business o.a. RR ; BMW/SAAB ; Citroen /Peugeot.
    Politiek ; let op kwaliteit en resultaten !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.