Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis wil zelf radioactiviteit opwekken

Mark van Dorresteijn
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wil binnenkort aan de slag met een zelf ontwikkelde methode die het acute tekort aan isotopen kan halveren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had dat tot dusver verhinderd.
Ziekenhuis wil zelf radioactiviteit opwekken

“We voldoen inmiddels bijna aan alle eisen”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. “Waarschijnlijk kunnen we eind april beginnen met het produceren van medische isotopen (Rubidium) voor PET-scans. We moeten echter nog wel kijken of we van de IGZ ook mogen starten met de productie. Uit juridisch advies bleek dat we wel kleinschalig mogen produceren voor eigen gebruik, maar voor grotere hoeveelheden hebben we een vergunning nodig.”

Gebruik isotopen

Isotopen worden gebruikt om van buitenaf naar de werking van organen te kijken. De patiënt krijgt een lichtradioactieve stof toegediend. Met een PET-scanner is de reactie in het lichaam te zien. Het tekort aan isotopen is ontstaan doordat de kernreactor in Petten een half jaar stilligt voor onderhoud. De reactor in Petten is wereldwijd goed voor de productie van een derde van alle isotopen.

Rubidium opwekken

Nucleair geneeskundige Roel Claessens van het Bossche ziekenhuis ontwikkelde zelf een apparaat dat snel, relatief schoon en goedkoop Rubidium opwekt. Het radioactieve element is in Europa niet te koop en een uitstekend alternatief voor hartonderzoek, meent Claessens. In 2006 liet Claessens weten het radioactieve element zelf op te willen wekken. Hij slaagde erin om een betere versie te bouwen dan de generator dat Amerikanen al jaren gebruiken maar niet willen verkopen. In januari 2008 stuurde hij een verzoek om medische toepassing van Rubidium ondertekend door de hoogste baas van het ziekenhuis naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Overleg met inspectie

Het ziekenhuis gaat binnenkort in gesprek met de inspectie om te kijken naar de precieze voorwaarden. “We willen niets doen zonder toestemming van de inspectie, we moeten wel zeker zijn van onze zaak”, aldus de woordvoerder. De inspectie laat desgevraagd weten dat in november 2008 aan het ziekenhuis is meegedeeld dat voor nieuw klinisch onderzoek naar medicijnen een vergunning nodig is. Dat standpunt is ongewijzigd, aldus de inspectie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Poëzie op SEH Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt sterftecijfer bekend

Jeroen Bosch Ziekenhuis mag dotteren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.