Dat heeft de Raad van State geoordeeld in een vandaag openbaar gemaakte uitspraak. De rechtszaak was aangespannen door de NVZ, namens de Reinier Haga Groep in Den Haag, de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.
VWS weigert salarisverhoging
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weigert om topfunctionarissen van ziekenhuizen uit te zonderen van de salarisnormen die gelden in de publieke en semi-publieke sector. In een eerdere rechtszaak hield de rechtbank Midden-Nederland de weigering van de minister in stand. Daartegen ging de NVZ in beroep. De NVZ maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van ziekenhuizen, omdat het met deze salarisregels uiterst moeilijk zou zijn om geschikte bestuurders te vinden.
Topfunctionarissen bij ziekenhuizen
De NVZ had ook bezwaar gemaakt tegen het vaststellen van de salarisregels voor topfunctionarissen. Dat bezwaar heeft de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard, omdat het niet mogelijk is bezwaar te maken en beroep in te stellen tegen algemene regels. In het hoger beroep stelt de NVZ dat zij wel kan opkomen tegen de salarisregels en had de minister wel af kunnen wijken van de regels voor topbestuurders in ziekenhuizen. De Raad van State heeft dat bezwaar nu van tafel geveegd.
NVZ meent dat “honoreringsplafond” het aantrekken van passende bestuurders belemmert. Stelregel: als je ze niet kunt vinden, moet je ze maken! Bijvoorbeeld: op 203.000 verpleegkundigen is x% geschikt om door te groeien naar een bestuurdersfunctie. Vergelijk het aantal bestuurders met een verpleegkundige/verplegingswetenschappelijke basis in westerse landen. Dit vormt een uitdaging voor de RvT/RvC. Hoeveel besturend verpleegkundigen maken overigens deel uit van deze toezichthoudende organen in Nederland?