Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Ziekenhuisbestuurders zijn onderbetaald’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Wet normering topinkomens (WNT) bedreigt de kwaliteit van het ziekenhuisbestuur. Schaf MSB’s af of integreer ze met het ziekenhuis. Voer winstuitkering in voor ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten kiezen voor een nieuw business-model dat is gebaseerd op krimp. Dat zegt Chris van den Haak in een interview over de ‘BDO Benchmark Ziekenhuizen 2018’.
Chris van den Haak, BDO
Premium

Ziekenhuisbestuurders verdienen steeds minder. De

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  13 REACTIES

  1. Het gaat niet goed in de Zorg. Het vertrouwen raakt weg. ziekte en ongenoegen op een steeds legere werkvloer ( ZZPérs verdienen goed, maar laten hun missie in de zorg ook varen) Maar als het geneeskundig apparaat niet toegeeft, dat men in de opleidingen heel veel kennis rond preventie en gezond opgroeien is gaan missen (Anglo-Amerikaanse geneeskunde is gaan aanhangen) en aan totale versnippering en dure hobbies waar niemand haast meer iets van snapt, haar ondergang graaft, zal dit gedoe nog decennia doorgaan. Neoliberalisme maakt geen mensen beter en houdt de jeugd zeker niet gezond.
   Van vrijwel alle leefstijldiseases, ook kanker , stijgt de incidentie onder steeds jongere mensen. Arbeidsuitval door burnout, depressie, rugpijn, hoofdpijn idem dito.
   Wanneer komen de generalisten weer aan het woord? Common sense ipv EBM op louter statistiek zonder drang het oorzaak gevolg verhaal boven te krijgen, zodat de snel toenemende zorglast onder de jeugd centraal gesteld kan worden. Lange termijndenken, Rijnlands denken en herstel van de brede basiskennis uit praktische anatomie en fysiologie van het groeiend lichaam kunnen op termijn de Zorgkosten echt indammen.
   We wilden ziekenhuizen toch als goedlopende efficiënte bedrijven zien? Daar kregen de bestuurders nl. die grote sommen voor. Alleen snappen de managers en de boekhouders niet waarom Volksgezondheid haar munten op jeugd en preventie moet inzetten.

  2. Lees alle reacties
  3. Paul Smits, Maasland zkh, met 4 ton de beste verdienende, beschuldigt een onschuldige vrplk voor moord. Verzaakt ingrijpen bij infectie, is indirect verantwoordelijk voor0 de dood van 3 patienten.
   Jack Jansen, Waterland, met alle egards binnen gehaald, na een jaar ontslagen, kosten 600.000 euro.
   Lenny Berkers, krijgt na conflict ontslag en ontslagvergoeding in Heerlen, wordt enkele maanden later directrice van het Catharinazkh, krijgt wederom een conflict met de ander directeur, Piet Batenburg (in de top 5 van best verdienende), en zit bijna 3/4 jaar thuis mét salaris en krijgt vervolgens ook nog een ruime ontslagvergoeding.
   Dr.Schipper, 5 jaar directeur van het Catharinazkh, 10 tallen miljoenen schuld en 150FTE gedwongen ontslagen. Mag een jaar adviserend directeur blijven mét behoud salaris en ontslagvergoeding (een vol jaar 3 directeuren ..)
   Inhuren van interimmanagers, kosten 50.000 voor één maand. Raden van bestuur, per persoon 1500 euro voor één avond vergaderen met bijbehorend drankje en hapje.

   Sorry Chris van den Haak, maar dat noem ik NIET slecht betaald … De zorg is rot, doorgerot tot diep in de kern, en dat is het gevolg van een ernstig management probleem …

  4. Er zitten veel kanten aan de zaak. Zowel in het artikel, het gemaakte statement, als in de terechte reacties. Duidelijk is wel dat het anders kan en beter moet. Een ander businessmodel op krimp is interessant, mits het belang van de patient in de individuele context aantoonbaar gediend is (effectieve behandeling met max behoud kwaliteit van leven). Uitdaging om eea in de juiste (maatschappelijke) samenhang te blijven zien.

  5. Eerlijk, ik vind dit zo erg. Ben je ziekenhuisdirecteur geworden om goed geld te verdienen, kom je dagelijks maar met € 800,– thuis.
   En vergeet niet dat daar alles van betaald moet worden! Jouw representatieve auto, kleding en natuurlijk de woninglasten, dagelijkse levensstijl en boodschappen.
   En dan de verantwoordelijkheid voor het bedrijf, jij staat in jouw hemd als er mismanaged wordt. En niet te vergeten, de studie die jij deed terwijl vrienden al een loon verdienden.
   Wacht even, was je niet directeur geworden van een ziekenhuis omdat je iets voor de maatschappij wilde betekenen? Anders had je in een commercieel bedrijf gesolliciteerd en meer kunnen verdienen.
   En is ruim € 3500 per week geen mooi salaris. Buiten dat, die verantwoordelijkheid kan je toch niet vergelijken met een eigenaar/directeur van een privaat bedrijf? Als dat mis gaat, is die man al zijn geld kwijt wat erin is gestopt en volledig aansprakelijk, dus kan die nog jaren achtervolgd worden door schuldeisers.
   Jij niet, gelukkig ben jij niet hoofdelijk aansprakelijk!
   En dat loon van die vrienden? Ach, dat was een minimumloon+. Zij moeten 6 jaar werken voor jouw jaarsalaris en hebben vaak saai eentonig werk.
   Dus, kijkende in jouw hart, JA, je bent tevreden!?

  6. Ziekenhuisbestuurders zijn onderbetaald! Chris van de Haak, de pleiter voor winstuitkering en verhoging van beloning voor directeuren ziekenhuis. Slaat de plank helemaal mis! Voor iedere persoon werkzaam in de ”zorg” geldt Als je niet met hart en ziel je betrokken voelt bij het werk van de zorg, hoor je niet in deze sector thuis. De huidige beloningen voor bestuurder in de zorg zijn al zeer hoog. Naastenzorg dient primair te staan in elke functie in de zorg, niet het geld. Chris zoek je heil in de commercie en stop met deze dwaasheid te delen.

  7. Hoewel ik zelf geen bijstandsgerechtigde ben, noch een zorgprofessional, vind ik deze discussie niet over het juiste onderwerp gaan. Directies van ziekenhuizen verdienen genoeg. Het kan altijd beter, dat begrijp ik, en als je naar het bedrijfsleven kijkt, is dat vaak veel meer, maar daarover zijn twee dingen te zeggen. A. Wat betreft beloning van topmanagers is het bedrijfsleven de weg kwijt. B. Als we de zwaarte van functies moeten gaan belonen, dan zijn de verpleegkundigen het eerst aan de beurt. Ik loop al meer dan tien jaar als toezichthouder regelmatig door zieken- en verzorgingstehuizen. Ook ‘s-avonds en ‘s-nachts. Degenen die in verhouding tot hun werkdruk verreweg het minst verdienen, zijn de verpleegkundigen. Dat moet eerst. En als dat geregeld is praten we verder.

  8. Typisch witte boorden betoog! Wat is er mis met € 20.000 per maand? Kijk eens naar een SEH verpleegkundige, waar het gaat om leven of dood! Zij verdient dit per jaar voor dag/nacht doensten! En de prestaties van de meeste bestuurders zijn zwaar ondermaats!

  9. De Wet normering topinkomens (WNT) bedreigt de kwaliteit van het ziekenhuisbestuur?

   Weet u, ik ga als bijstandsgerechtigde een betere prestatie neerzetten dan de minister! Indien u niet kunt presteren voor een bestaansminimum (of minder), dan zult u ook géén prestatie neerzetten als u meer verdient.

   Vergeet dit maar! Ik stel voor dat € 50.000 het absolute plafond is. Laat dat de wet zijn 🙂

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.