Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

Dertien ziekenhuizen in Brabant en Zeeland vergroten het aantal opleidingsplaatsen voor OK-medewerkers met dertig procent. Daartoe hebben zij maandag een convenant gesloten in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

In het hele land kampen ziekenhuizen met personeelstekorten op de operatiekamers. Het convenant is een initiatief van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en heeft als doel nog grotere personeelstekorten in de toekomst te voorkomen. Op dit moment beconcurreren de ziekenhuizen elkaar in de strijd om de schaarse arbeidskrachten op arbeidsvoorwaarden. De ondertekenaars van het convenant spraken af om niet meer actief medewerkers bij elkaar te gaan werven. Ook verplichten zij zich de cao aan te houden en de salarissen niet op te hogen met maandelijkse toeslagen. Daarnaast zullen zij elkaar ondersteunen bij het opvangen van tekorten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Personeelstekort voor gehandicaptenbranche

Allergiecentrum St. Elisabeth Ziekenhuis van start

Groene Hart Ziekenhuis onder vuur om businessclub

Wolf Sauter bijzonder hoogleraar in Tilburg

2 REACTIES

  1. Jarenlange regulering heeft het personeelsbestand uitgehold. Er komt een enorm vergrijzings-probleem aan omdat de opleiding de afgelopen 20 jaar niet voldoende goed personeel heeft afgeleverd. Het is niet mogelijk om met wat voor afspraken dan ook dit structureel op te vangen. Alleen de komende 10 jaar ieder jaar ruim voldoende opleiding kan soulaas bieden. “Ruim” voldoende is meer dan er nu vraag is omdat je uitval en vergrijzing en het tekort moet opvangen.
    In plaats van het uitsluiten van (markt) partijen die in een behoeft voorzien zou samenwerking beter zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Sinds eind van vorige eeuw ben ik als anesthesiemedewerker werkzaam in de gezondheidszorg. Voor zover ik weet is dit onderwerp al sinds die tijd (en wellicht al eerder) een punt van discussie. Wanneer komt er nu eens een goede oplossing die de economische cycli kan weerstaan? Een convenant is geen oplossing. Wat is de oplossing? Geef ondernemende medewerkers de mogelijkheid (en ondersteun ze daar zoveel mogelijk in) om als maatschap in de organistatie te laten werken. De medisch specialisten doen dit al jaren. Niets dan voordelen: zeer gemotiveerde medewerkers (loon naar werken), ziekenhuis betaald een all-in uurtarief (dus geen premies te betalen), ziekteverzuim moet de maatschap zelf oplossen, etc, etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben van mening dat als de ziekenhuizen niet snel overgaan tot het faciliteren van ondernemerschap bij het verplegend en ondersteunend personeel dat ze snel de boot zullen gaan missen, voor zover dat al niet aan het gebeuren is. De maatschappen, zzp-ers rijzen als paddenstoelen uit de grond. Zolang de ziekenhuizen deze ondernemers niet structureel aan zich bindt, zal het personeelstekort blijven groeien, daar kan geen convenant tegen op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.