Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuiskosten beroerte sterk gedaald

De ziekenhuiskosten die gepaard gaan met beroerten en TIA’s zijn in Nederland de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ziekenhuiskosten beroerte sterk gedaald

Niet alleen blijven patiënten korter in het ziekenhuis, daarnaast is waarschijnlijk de verbetering van de zorg en de efficiënte, geïntegreerde zorg van belang. Dit blijkt uit een analyse van de kosten van 35.903 patiënten met een ischemische beroerte en 21.653 met een TIA over 2010, uitgevoerd door Leander Buisman en collega’s van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De kosten bij opname bedroegen voor beroerten 5325 euro, voor TIA’s 2470 euro, terwijl ambulante zorg op respectievelijk 495 en 587 euro werd becijferd, zo schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De grootste bijdrage aan de zorg leverde het verblijf in het ziekenhuis. In de jaren 90 bleven patiënten met een beroerte nog 4 weken in het ziekenhuis, in 2010 nog maar gemiddeld 9 dagen.

Kosten

Nadere analyse van de DBC’s wees uit dat de kosten sterk samenhingen met niet alleen leeftijd en ziekenhuistype, maar ook met de regio. De kosten in Zuid-Holland waren het laagst, buiten de Randstad het hoogst, en academische ziekenhuizen werkten goedkoper dan perifere ziekenhuizen, al zal volgens de auteurs ook de bevolkingssamenstelling een rol spelen. De kosten voor carotisendarteriëctomie waren eveneens in Zuid-Holland lager dan in de rest van Nederland.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.