De websites van ziekenhuizen zijn nog altijd aanbodgericht in plaats van vraaggestuurd en patiëntgericht. Dat zeggen projectleider Jan Pieter Helmholt (Zorgwebmonitor), internetgoeroe en trendwatcher Vincent Everts en consultant innovatie & nieuwe technologie Krijn Schuurman (InterimIC) in het nieuwste ICTzorg-magazine.
In september 2010 publiceerde het bureau
Ik heb het voorrecht gehad om in de online keuken te mogen kijken van een gezondheidszorg organisatie met 270 ziekenhuizen en surgery centers. Samenwerken is goed. Maar als je aan 53 onafhankelijke ziekenhuizen gaat vragen om bestaande website technologie te uniformeren, is dat in het kader van het verlangen naar kostenreductie begrijpelijk maar een hele lange weg naar klantinteractie en klantbetrokkenheid. Website systemen zijn goed in het leveren van informatie en (soms) in het ontsluiten van interne processen voor klanten, niet in klantinteractie. De insteek waarbij je, onafhankelijk van het CMS, probeert om de klant te begrijpen en daarop individuele online interacties start, is een hele goede stap om de klant te helpen en de klantbetrokkenheid te vergroten. Laat meerdere ziekenhuizen mee doen en deel direct de ervaring wat wel en wat niet goed werkt. De individuele klanten merken het direct, de website beheerders weten waar ze hun energie in moeten stoppen en elke individueel ziekenhuis kan zichzelf verbeteren. Samen werken is goed. (Disclosure: Ik ben werkzaam bij GX)
Over het zelf kunnen plannen van afspraken door patiënten bestaat al langdurig een veronderstelling die op veel punten niet helemaal aansluit op een werkbare praktijk.Patiënten willen op de eerste plaats aandacht voor hun zorgvraag.Ze willen een antwoord en advies dat hen verder helpt en waarmee ze zich serieus voelen genomen.Dit betekent dat er gekeken zou kunnen worden naar meer mogelijkheden en faciliteiten voor een digitaal consultatie of advies op afstand en dat de focus niet perse hoeft te liggen op inzage en toegang tot de agenda van de medisch specialist of zorgverlener.Hier valt voor beide partijen ” daadwerkelijke” winst te behalen.Het alternatief van een directe toegang tot de agenda van de specialist of zorgverlener betekent dat alle patiënten kunnen gaan claimen dat zij vinden dat zij het meeste recht hebben op bijvoorbeeld een afspraak op woensdagmiddag en dat het recht van de snelste aanmelder de wachttijd gaat bepalen en minder de noodzaak van de consultatie op het ziekenhuis.
Zorgwebmonitor… Is dat niet dat onderzoek waarin ziekenhuissites worden beoordeeld zonder ook maar iets aan de eindgebruikers te vragen over wat zij nou van de sites vinden of waar ze behoefte aan hebben?
En hoort bij journalistiek niet hoor en wederhoor? Waarom is in dit artikel geen enkel ziekenhuis aan het woord?
Iets meer nuance kan geen kwaad.
Ben het met Hans eens dit is weer eens preken voor eigen parochie terwijl het grote plaatje ontbreekt. Ik weet dat er meer samengewerkt wordt als hier gesteld wordt. Ook dat is weer zover kijken als je neus lang is. Getuigt allemaal van weinig visie op de zorg.
Overigens zijn Krijn en Vincent van dezelfde organisatie…
Je zal toch zo geciteerd worden: “…. Het ziekenhuis is een instituut dat maar om één ding draait: het handhaven van de koninklijke positie van de specialisten…..”
Er zou ook kunnen staan, Vincent snapt er niets van, een ziekenhuis is toch het zelfde als een krantenbedrijf…
Daarnaast werkt Krijn voor Vincent, die Partner is bij InterimIC, was ook wel netjjes geweest dat te melden in het artikel.
Overigens is de koppeling tussen Front en Backoffice wel degelijke een issue. Daarnaast wordt de markt in de zorg, in tegenstelling tot die in de reiswereld, niet bepaald op het Web, maar in onderhandelingen tussen overheid, verzekeraars en aanbieders. Dat heeft zijn nadelen, als het gaat om prikkels voor websites, maar zorgt er ook voor dat ook mensen met iets minder assertief gedrag goede en tijdige zorg ontvangen.
Het jaarlijkse gezeur van bedrijfjes die alleen maar web-advies geven om zelf geld te verdienen. Waaruit blijkt dat de patiënt hier allemaal op zit te wachten?
Artsen (Medisch specialisten, maatschappen) moeten veel meer zelf een eigen website hebben. Dan kan de kloof dokter-patiënt beter overbrugt worden. Wij gingen tot grote tevredenheid in zee met een betrouwbare ICT-specialist (zijn partner is medisch specialist) en hij heeft een gestandaardiseerde methode voor triage- en anamnese formulieren: veilig en eenvoudig via internet: http://www.e-sail.nl (een bezoekje waard!)
bestaande standaardproducten gebruiken willen we graag allemaal, maar er is helaas niet zoiets als één database of website, waar dit te vinden is. Het blijft helaas vaak zoeken naar die ene speld in de hooiberg.