Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ziekenhuizen declareren voor 300 miljoen verkeerd

Ziekenhuizen hebben in 2012 en 2013 voor bijna 300 miljoen euro aan verkeerde declaraties gestuurd. Uit onderzoek blijkt 1,2 procent van de omzet niet correct gedeclareerd. Er wordt overlegd hoe dat geld terug moet naar de zorgverzekeraars.
Ziekenhuizen declareren voor 300 miljoen verkeerd

Dat blijkt uit onderzoek naar de rekeningen van ziekenhuizen, meldde minister Edith Schippers (VWS) donderdag. Schippers benadrukt dat er geen fraude is vastgesteld, maar dat de fouten het gevolg zijn van de ingewikkelde declaratieregels.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen schrijft dat over de declaraties van 2012 en 2013 geen verwijtbare fouten zijn gevonden. ‘De declaraties die niet aan de regels voldoen, zijn het gevolg van de complexiteit en voortdurende verandering van het bekostigingssysteem. Declaratie-regels werden door de NZa tussentijds en achteraf veranderd. Dat zegt de expertgroep van zorgverzekeraars in haar eindverslag. Deze expertgroep beoordeelde de zelfonderzoeken van de ziekenhuizen.’

Goedkeuring jaarrekeningen

Een woordvoerder van VWS liet donderdagavond weten dat de zorgverzekeraars het geld zullen gebruiken om de premies in 2016 te verlagen. Patiënten die denken dat ze in die jaren onterecht een rekening hebben betaald en daarbij hun eigen risico helemaal of voor een deel gebruikten, kunnen de zorgverzekeraar laten uitzoeken of ze voor compensatie in aanmerking komen.

Nu de problemen met de declaraties duidelijk zijn, is de weg voor de ziekenhuizen vrij om de jaarrekeningen goedgekeurd te krijgen. Eerder dit jaar waarschuwde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dat accountants de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra over 2013 niet kunnen goedkeuren, vanwege de vele onduidelijkheden.

Lastig

Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar over naar een nieuw declaratiesysteem. Om te voorkomen dat ze daardoor financieel in de problemen zouden raken, golden speciale regels. Ook krijgen ziekenhuizen sinds 2012 niet langer een vast budget voor hun werk. In plaats daarvan worden ze per afgeronde behandeling betaald. In de overgangsjaren bleek de omzet echter lastig te bepalen.

Dossier Dot/dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom is de zorg zo duur? Ongebreideld graaigedrag ten kosten van de zorgverzekerden! Onaanvaardbaar wanbeleid dat direct en hard aangepakt dient te worden. Krijgen patienten nu eindelijk per 1 1 2015 een kopie van iedere factuur die ‘namens hen’ door artsen, ziekenhuizen, tandartsen ed naar de zorgverzekeraar gestuurd worden?
    Waarom vergoeden zorgverzekeraars alle facturen, zonder enige controle door de zorgverzekerde? Vriendjespolitiek????

  3. Waar maakt men zich druk over. Dat bedrag is ietwat meer dan de door de zorgverzekeraars zelf intern gehanteerde acceptabele foutenmarge.
    Toch nog een goede prestatie van de ziekenhuizen, zo’n relatief gering bedrag aan fouten met zo’n lousy factureringssysteem.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.