Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Ziekenhuizen kampen met patiëntentekort

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen draaien dit jaar veel minder omzet dan begroot. Ze halen vaak de maximaal afgesproken groei van 2,5 procent niet eens. De reden is dat er dit jaar onverwacht veel minder patiënten naar het ziekenhuis komen.
Ziekenhuizen kampen met patiëntentekort

Hierdoor hebben verschillende ziekenhuizen al moeten reorganiseren en hebben ze personeel moeten ontslaan. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Zorginkoop

De krant heeft 25 ziekenhuizen ondervraagd. Daarvan geven er veertien aan dat het patiëntenaantal nauwelijks stijgt, soms zelfs daalt. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem zegt tien procent van het aantal banen te gaan schrappen. Bestuurder Bart Berden van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zegt in het FD dat de patiënten gewoon zijn verdwenen. Ze zijn niet uitgeweken naar omliggende ziekenhuizen. Berden verwacht nauwelijks op één procent groei uit te komen, dat is onder het nivo dat zijn ziekenhuis is overeengekomen met de zorgverzekeraars. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorgverzekeraars denken teveel aan geld en eigenbelang

Ziekenhuizen laten kleine omzetgroei zien

NZa adviseert aanscherping hoofdlijnenakkoord

Achmea tegen zorgplannen PvdA en SP

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

14 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vele kleine oorzaken die dezelfde kant op wijzen zorgen samen ook voor een grote verandering. Enekele slimme organisaties zullen hun flexibilteit vergroten, vele (nog) niet zo slimme organisaties zullen het probleem ontkennen en wachten tot het water tot over de neusgaten loopt.

  3. ik zit al jaren net tegen de grens van diabetitie en heb een lichte hoge bloeddruk. ik moet vier keer per jaar bloed prikken en een maal per jaar extra plus een fundes oog onderzoek dan een keer per jaar naar een voet onderzoek, als ik alle kosten bij elkaar tel is mijn eigenbijdragen al op. dus ben ik maar gestopt met al deze geld verslindende praktijken van het ziekenhuis en afboekingen op mijn betaalrekening, kan ik toch weer wat andere levens behoeften voor kopen , en de rest zien we wel als dit weer nodig is, bedank hierbij de overheid, voor hun witte boorden criminaliteid.

  4. ja, bij een eigen risico van 220 euro bij alle dingen die al in prijs verhoogd zijn, denk je toch wel even na voor je je naar een specialist laat doorsturen door de huisarts. Huisarts is gratis dus dan maar niet naar specialist. Want als je verder geen zorg gebruikt hangt daar wel een prijskaartje aan……………..

  5. Typisch geval van actie=reactie: zorgverzeraars verhogen de tarieven en eigen risico waardoor patiënten minder snel naar huisarts en/of ziekenhuis gaan. Huisartsen moeten minder patiënten verwijzen naar het ziekenhuis vanwege de hoge kosten en raken hierdoor overbelast, patiënten blijven steeds langer wachten voordat ze aan de bel trekken met als gevolg weer (nog duurdere) langdurende onderzoeken en operaties. Tel daar nog bij de toenemende armoede onder de burger, pensioentekorten, toenemende vergrijzing, huizenmarkt die instort, enz. enz. Nog maar niet te spreken over de maatregelen voor artsen en specialisten in opleiding waardoor minder aanbod van goede specialisten en toename personeel uit het buitenland (goedkoper). Patienten die ‘bewuster’ gaan inkopen en voor behandeling naar geprivatiseerde behandelklinieken gaan of ziekenhuizen in het buitenland. Hoezo onverwacht? Bekijkt men de lijnen die zijn uitgezet vanaf 2006 dan zijn deze ontwikkelingen toch een logisch gevolg van het beleid dat is ingezet met betrekking tot bezuinigingen? Wanneer komt er een eind aan die domino-maatregelen?

  6. marktwerking in z’n meest brede vorm. Reken maar dat de gemiddelde patient (en de 1e lijn) rekening houdt met de stijgende zorgkosten. Dat zien en horen we niet direct, maar wel indirect. Ik weet het, ik heb geen enkel bewijs hiervoor en het is ook bijna niet te bewijzen, maar ik geloof dat door alle aandacht voor stijgende zorgkosten de ‘zorgvrager’ (of het nou de patient of de huisarts is) nu zelf ook eens achter z’n oren is gaan krabben , en wat minder snel besluit om naar het ziekenhuis te gaan. Goeie zaak zou ik zeggen. Weg met alle overbodige luxe en doorgeschoten zekerheidszoekerij.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.