Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen kunnen leren van militair besturingsmodel’

Ziekenhuizen kunnen leren van het militaire besturingsmodel. Dat houdt rekening met de onzekerheid en complexiteit van de werkelijkheid en gaat uit van een zo groot mogelijke operationele zelfstandigheid op uitvoerend niveau. Dat stelt voormalig generaal Jan Willem Brinkman in zijn proefschrift Dynamiek en onzekerheid als kans waar hij 6 september op promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Brinkman heeft de afgelopen jaren in een aantal ziekenhuizen, waaronder de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, als crisismanager gewerkt. Het viel hem toen op dat in ziekenhuizen problemen op een bureaucratische manier benaderen: met meer planning, meer regels en meer management. Deze “ordezoekende” neiging verhoudt zich echter slecht met de behoefte van professionals aan handelingsvrijheid, aldus Brinkman. Bovendien sluit deze bureaucratische benadering niet aan op de omgeving van de ziekenhuizen die door de toenemende marktwerking steeds dynamischer wordt.

Auftragstaktik

In zijn proefschrift confronteert Brinkman het bureaucratische besturingsmodel van de ziekenhuizen met het in de negentiende eeuw in het Duitse leger ontwikkelde besturingsmodel (Auftragstaktik). Uitgangspunt bij dit model is dat een dynamische werkelijkheid niet vanuit één centraal punt kan worden gestuurd. De nadruk ligt daarom op een zo groot mogelijke operationele zelfstandigheid op uitvoerend niveau. Daarbij vervult de centrale leiding geen beheersende maar een richtinggevende, stimulerende en ondersteunende rol.

Toepasbaar

Brinkman stelt in zijn proefschrift dat dit militaire besturingsmodel toepasbaar is in de ziekenhuiszorg. Dat betekent echter volgens hem wel dat de organisatiestructuur en -cultuur van de ziekenhuizen fundamenteel moet veranderen. Het vraagt onder meer een hoge kwaliteit van de operationele leiding, een flexibele organisatiestructuur, een stimulerende en ondersteunende leiderschapsstijl en een innovatieve bedrijfscultuur. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.