Jaarlijks wordt ongeveer 40 procent van het ingekochte voedsel bij ziekenhuizen weggegooid, schrijft de Wageningen Universiteit. ‘Dit is niet alleen zonde en onnodig, maar ook erg kostbaar. Gebaseerd op onderzoek bij meerdere Nederlandse ziekenhuizen is bekend dat er per ziekenhuis ongeveer 50.000 à 150.000 euro per jaar bespaard kan worden’, menen de onderzoekers.
Diepvriesmaaltijden tegen voedselverspilling
De NOS noemt de Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn als voorbeelden van ziekenhuizen die het eten voor hun patiënten op een moderne manier verzorgen. Ze gingen van vers gekookte maaltijden, waarbij werd gegokt hoeveel mensen welk menu zouden kiezen, naar diepvriesmaaltijden. ‘We pakken nu precies het aantal maaltijden dat we nodig hebben’, zegt hoofd voeding Hendri Markvoort tegen de NOS. Hij denkt dat het enkele tonnen per jaar scheelt aan kosten, omdat er niet alleen minder verspilling is, maar ook minder inzet van personeel. Bovendien is de kwaliteit van het eten volgens het hoofd voeding beter, waardoor mensen meer eten.
Voedselverspilling tegengaan
Ook in andere ziekenhuizen wordt aandacht gegeven aan voedselverspilling. Zo helpt Wastewatchers het Diaconessenhuis in Meppel om beter in beeld te brengen wat er wordt weggegooid. Aan de hand van die informatie kan het ziekenhuis de inkoop van voedsel aanpassen. Dat leidde volgens Wastewatchers-initiatiefnemer Thomas Luttikhold tot 60 procent minder voedselverspilling in drie maanden.