Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen moeten kosten vooraf melden

Mark van Dorresteijn
Alle universitaire ziekenhuizen (umc’s) moeten vooraf aan hun patiënten vertellen wat een behandeling gaat kosten. Dat vindt de Nationale Ombudsman. “Naast de umc's roep ik ook de particuliere ziekenhuizen op om die informatie vooraf te geven”, zei de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dinsdag.
Ziekenhuizen moeten kosten vooraf melden

Aanleiding is een zaak in Groningen, waarbij een patiënte ineens 330 euro moest betalen, terwijl zij daar vooraf niet van op de hoogte was. De umc’s vallen onder de bevoegdheid van de Nationale Ombudsman, dat wil zeggen dat zij adviezen van de Ombudsman overnemen. Voor particuliere ziekenhuizen geldt dat echter niet. “Daarom verzoek ik ze hier ook gehoor aan te geven”, aldus Brenninkmeijer.

Kosten

Over het algemeen hebben patiënten geen idee wat een behandeling kost, omdat de rekening direct naar de zorgverzekering gaat. Maar soms valt iets onder het eigen risico en dan kan het bedrag flink tegenvallen. “Ziekenhuizen moeten beseffen dat patiënten wellicht die rekening niet kunnen of willen betalen”, aldus Brenninkmeijer. Hij vindt het geen goede zaak als mensen voor een voldongen feit komen te staan en er ineens een forse rekening op de mat ligt. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zelf ben ik een groot voorstander van openheid.De Client vooraf informeren wat het extra gaat kosten voor bep.behandelingen. In het zakenleven vragen we vooraf een offerte , en dat zal in de Zorg ook zo moeten zijn. Zelf werkzaam in een Ziekenhuis in West-Brabant en daar zie ik veel clienten naar Vlaanderen gaan , ten eerste omdat de wachttijd korter is , maar ook omdat het prijsverschil groter is.
    EU ga aan de slag !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.