Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen raken onderbemand in het Oosten

De medische staven van ziekenhuizen dreigen onderbemand te raken. Dat schrijft het dagblad Twentse Courant Tubantia. Het tekort geldt met name voor maag-darm-lever-artsen, anesthesiologen en radiologen.

Op dit moment is het Medisch Spectrum Twente in Enschede op zoek naar elf specialisten en heeft de Ziekenhusigroep Twente (ZGT) in Almelo en Hengelo twee vacatures open staan. Als de overheid niet snel maatregelen neemt, bestaat het gevaar dat ziekenhuizen in dit deel van het land de komende jaren hele afdelingen moeten sluiten, zo wordt gevreesd binnen de Opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland, die zich met de opleidingsplaatsen voor specialisten bezighoudt. Onlangs kwam een commissie, die in opdracht van de ziekenhuizen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel onderzoek deed naar de bezetting van de medische staven, tot de conclusie dat het tekort aan specialisten in het noorden en oosten sterker stijgt dan elders in het land.

Tekort specialisten

Op dit moment zijn er ruim vijftig procent meer openstaande vacatures dan in andere regio’s, “en het ziet er naar uit dat dit bij ongewijzigd beleid de komende tien jaar verder zal oplopen”, vertelt Joost Wessels, woordvoerder van het UMC Groningen in de Twentse Courant Tubantia. “Een ziekenhuis in Delfzijl heeft recentelijk twee afdelingen moeten sluiten vanwege tekort aan artsen. Dat is uitzonderlijk, maar het is niet uitgesloten dat het in de toekomst meer gaat gebeuren.”

Opleidingsplaatse medisch specialisten

De oorzaken van dit verschijnsel zijn volgens Wessels divers. Hoewel het aantal opleidingsplaatsen evenredig over het land is verdeeld, blijken veel medici na hun opleiding naar de Randstad te trekken. “Dit betekent niet dat specialisten niet zouden willen werken in het gebied waar ze zijn opgeleid. Vaak is dat wel het geval, maar het komt nogal eens voor dat de partner een baan in het westen vindt en de arts meeverhuist. De banen zijn in het noorden en oosten nou eenmaal dunner gezaaid.”

Vergrijzing specialisten

Een andere oorzaak is dat er de komende jaren in deze contreien relatief meer specialisten met pensioen gaan dan elders. Bovendien werken er hier relatief meer vrouwen parttime en steeds vaker is de specialist een vrouw.Wat het tekort verder in de hand werkt, is volgens Wessels de toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing.

Medisch Spectrum Twente

De onderzoekscommissie van de Opleidingsregio Noord- en Oost- Nederland pleit in zijn rapport, dat onlangs aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is aangeboden, voor snelle uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen in heel Nederland of anders in elk geval in de vier noordelijke provincies. “Hoe meer artsen je hier kunt opleiden, hoe meer er geneigd zullen zijn om zich definitief in deze regio te vestigen” , aldus Wessels. Hoewel het MST momenteel de meeste vacatures telt – elf op een medische staf van in totaal 250 mensen – zijn dit er volgens MST-woordvoerder Aad Arkenbout niet uitzonderlijk veel. “Het aantal komt niet veel hoger dan vorig jaar. Bovendien hebben we niet de indruk dat het lastiger is geworden om vacatures te vervullen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ommelander Ziekenhuis sluit gyneacologie

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

‘Ziekenhuizen sluiten OK’s door personeelstekort’

Medisch Spectrum Twente screent specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.