Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen reserveren onnodig OK-ruimte

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen houden onnodig veel ruimte vrij voor spoedgevallen op de operatiekamers. Met een computersimulatiesysteem kunnen ze de OK-ruimtes beter benutten, blijkt uit promotieonderzoek van Nardo Borgman aan de Universiteit Twente.
OK-Fotolia_61557264_450.jpg
Foto: Fotolia

Ziekenhuizen gebruiken twee manieren om te zorgen dat spoedpatiënten altijd toegang hebben tot een OK. Ze houden een OK vrij of ze laten spoedpatiënten ‘inbreken’ in reguliere OK’s. Deze patiënten krijgen dan met uitstel van hun operatie te maken. Ziekenhuizen gaan op deze twee manieren niet erg efficiënt om met de OK-ruimte, blijkt uit promotieonderzoek van Nardo Borgman, van de TU Twente. Hij heeft een simulatiemodel ontwikkeld om beide methodes te combineren. Hij heeft zijn model in de praktijk ontwikkeld en getest bij het Haga Ziekenhuis.

Simulatiemodel OK-ruimte

Het model bootst het dagelijks gebruik van de OK’s na. Managers op de OK kunnen enkele variabele factoren invullen, zoals het aantal beschikbare OK’s, het aantal patiënten, hoeveel procent van hen spoed heeft, wat hebben ze, hoeveel tijd verblijven ze op de OK. De simulatie laat zien hoe ziekenhuizen scoren op wachttijd en het benutten van hun OK-ruimtes. Op basis hiervan kunnen ziekenhuizen bepalen welke strategie op een bepaald moment van de dag het beste werkt. Borgman: ‘Het behandelen van spoedpatiënten hoeft niet ten koste te gaan van je gewone patiënten. Als je goed inzet op je planning dan kun je zowel de spoedpatiënten als de reguliere patiënten snel helpen.’

CT-scans en acute zorg

Borgman keek in zijn onderzoek ook naar de logistiek rondom CT-scans. Daarbij strijden spoedpatiënten van de seh ook om voorrang met patiënten die op afspraak komen. Borgman: ‘De spoedeisende hulp kent een goed voorspelbare curve in de tijden waarop het druk is, en wanneer het rustig is. Wanneer je de afspraken voor de reguliere patiënten voor CT-scans plant op de tijdstippen waarop het rustig is op de spoedeisende hulp, zie je dat de wachttijd voor beide groepen patiënten sterk verkort wordt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.