Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen riskeren verlies marktaandeel’

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen zullen marktaandeel verliezen aan huisartsen en gespecialiseerde klinieken als zij niet efficiënter, transparanter en slagvaardiger worden. Dat blijkt uit een rapport van Fluent Zorgadvies.

Wanneer ziekenhuizen zich richten op een bepaald aantal specialismen en hiervan de effectiviteit en kwaliteit verbeteren, dan zorgt dat voor een prijsverlaging legt projectleider van het onderzoek Bart Oegema uit. Bij het verbeteren van specialismen is innovatie belangrijk. Zorginstellingen die winst willen uitkeren als rechtspersoon moeten de vorm van ‘maatschappelijke onderneming met winstoogmerk’ aannemen. Dit staat de innovatie in de weg.

Transparantie

Verdere transparantie verbetert ook de concurrentiepositie. “Als de kwaliteit en prijs zichtbaar worden en de arts doet zijn werk goed, dan zullen mensen eerder voor een bepaald ziekenhuis kiezen”, gaat Oegema verder.

Maatschapstructuur

Tot slot kan een aanpassing in de huidige maatschapstructuur voordelen bieden voor de slagvaardigheid van het ziekenhuis. Als specialisten in loondienst gaan of mede-eigenaar worden van het ziekenhuis komen de belangen de belangen dichter bij elkaar, dit zorgt ervoor dat ziekenhuisorganisaties minder log zijn, concludeert de projectleider. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

PvdA wil specialisten in loondienst

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Kwaliteit en transparantie belangrijk bij ziekenhuizen

Loonkloof jaagt academische specialisten weg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.