Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen starten campagne tegen laaggeletterdheid

In de landelijke Week van de Alfabetisering start mProve, het netwerk van vijf ziekenhuizen Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Rijnstate, met een campagne om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven te verbeteren.
lezen400.jpg

In mei van dit jaar maakten de vijf ziekenhuizen bekend hun krachten te bundelen in het innovatieve netwerk mProve, om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden. Het netwerk ontwikkelt nieuwe werkwijzen om de kwaliteit van zorg én de organisatie van zorg te verbeteren.

Alfabetisering
Als een van de eerste gezamenlijke projecten ontwikkelen de ziekenhuizen hulpmiddelen om de communicatie te verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering starten zij met een bewustwordingcsampagne binnen de ziekenhuizen voor zowel patiënten als medewerkers. Een op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dit geldt dus ook voor patiënten in het ziekenhuis. Vaak zijn mensen hier niet open over en schamen ze zich. Omdat het begrip van gezondheidsinformatie van levensbelang kan zijn voor patiënten, zetten de mProve-ziekenhuizen hier sterk op in. In de Week van de Alfabetisering wordt aan zorgverleners een herkenningswijzer uitgedeeld, aan de hand waarvan zij kunnen herkennen of een patiënt laaggeletterd is, zodat zij hun communicatie hierop kunnen aanpassen. Patiënten worden door postermateriaal gestimuleerd te melden als ze moeite hebben met lezen en schrijven.

Toegankelijk
Met deze introductie starten de ziekenhuizen een reeks van activiteiten gericht op betere communicatie. Zo trainen de ziekenhuizen in het najaar gezamenlijk hun zorgverleners en geven hun handvatten voor communicatie in de spreekkamer. Daarnaast gaan zij gezamenlijk middelen ontwikkelen om de moeilijk begrijpelijke medische informatie toegankelijk te maken, zoals voorlichtingsfilms en apps.

Dossier kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.