Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties’

Artsen in twintig ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring mee hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat gisteren is gepresenteerd.
'Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties'

Het gaat om gevaarlijke operaties aan de aorta (buikslagader) en de slokdarm. Volgens de regels moet in een ziekenhuis minimaal vijftien keer per jaar een aortaoperatie gedaan worden om voldoende ervaring te hebben. Voor de risicovolle slokdarmingreep geldt een minimum van tien operaties per jaar.

Onervaren ziekenhuizen

Bij de aortaoperaties gaat het volgens de Consumentenbond onder meer om het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Havenziekenhuis in Rotterdam. Ziekenhuizen die volgens het onderzoek te weinig ervaring hebben met operaties aan de slokdarm, zijn onder meer het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Het Havenziekenhuis in Rotterdam meldt in een reactie sinds 1 januari 2007 geen aortaoperaties meer uit te voeren.

‘IGZ moet optreden’

Ervaring leert dat operaties minder vaak fout gaan als artsen en ondersteunend personeel bepaalde operaties vaak uitvoeren. Daarom zijn daar sinds 2003 minimumnormen voor vastgesteld. De Consumentenbond baseert zich bij het onderzoek op cijfers vanaf 2004 tot en met 2007. Volgens de bond moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg harder optreden tegen de ziekenhuizen die zich niet aan de normen houden. De Consumentenbond vindt dat de ziekenhuizen moeten stoppen met opereren als ze te weinig ervaring hebben. Twee ziekenhuizen hebben dat sinds het onderzoek volgens de Consumentenorganisatie ook gedaan. Het gaat om het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Beide ziekenhuizen voldeden volgens het onderzoek niet aan de minimumnormen voor slokdarmkanker.

Reactie ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn woedend over het onderzoek. Volgens hen blundert de bond. Zeker de helft van de ziekenhuizen op de lijst voert die behandelingen echter helemaal niet uit of is daar in 2007 mee gestopt. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg scoren hooguit vijf ziekenhuizen onder de norm wat betreft de hoeveelheid riskante ingrepen. De inspectie heeft die klinieken al sinds vorig jaar in het vizier. De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen bestempelt het onderzoek als ‘slordig, onjuist en achterhaald’. Zij overweegt maatregelen als de Consumentenbond haar conclusies niet intrekt. De Consumentenbond zegt in een reactie na te gaan of er fouten zijn gemaakt bij het onderzoek.

Opheldering van Klink

Naar aanleiding van het onderzoek wil de VVD-fractie in de Tweede Kamer opheldering van minister Klink van Volksgezondheid over de ervaring van ziekenhuizen met het uitvoeren van gevaarlijke operaties. De VVD noemt de situatie verontrustend. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Wijze mannen beoordelen ziekenhuizen

Ziekenhuizen kunnen jaarrekening niet afsluiten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.