Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen vergroten productiviteit

De arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen is het afgelopen decennium sterk gestegen. Hiermee is de ziekenhuissector een uitzondering op de regel dat productie in de publieke sector achterblijft bij alsmaar stijgende kosten. Dit blijkt uit het rapport ‘Waar voor ons belastinggeld?’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Ziekenhuizen vergroten productiviteit

Het SCP heeft onderzocht wat de belastingbetaler terug krijgt voor alle miljoenen euro’s aan belastinggeld die sinds 1995 zijn uitgegeven. Een van de conclusies uit het rapport is dat de kosten bij ziekenhuizen in die periode weliswaar enorm zijn gestegen, maar dat deze extra investeringen een duidelijk positief effect hebben gehad. Er vond een gemiddelde jaarlijkse kostenstijging van 4 procent plaats, tegen een productiestijging van 3,6 procent. Dat is een prima resultaat in vergelijking met bijvoorbeeld het basisonderwijs, waar de kosten met 3,8 procent zijn toegenomen maar de productiviteit daalde met 0,3 procent.

Kostenstijging

De SCP-onderzoekers schrijven: “Als de gesignaleerde trends uit de laatste periode doorzetten, dan blijkt de ziekenhuissector een groei van het productievolume van 2 à 2,5 procent te kunnen opvangen zonder dat de werkgelegenheid in deze sector hoeft toe te nemen.” De auteurs staan in hun conclusies ook stil bij de vraag waarom de kosten zo sterk stijgen in het ziekenhuis en waarom het macrobudget vaak wordt overschreden. De aanschaf van dure apparaten en de manier waarop ziekenhuizen worden gefinancierd zijn hierbij de grote boosdoeners volgens het SCP. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter /Beeld ©ANP Erik van ’t Woud)

Lees meer:

Bekijk het onderzoek ‘Waar voor ons belastinggeld?’

Kwaliteit niet beter door stijgende kosten ouderenzorg

Stijging ICT-kosten in ziekenhuizen

Kamer laat kosten niet nakomen afspraak onderzoeken

2 REACTIES

  1. het verhogen van de productiviteit in de ziekenhuizen is mede tot stand gekomen door de verlaging van de verpleegduur. Dat is mede mogelijk gemaakt door de verbetering van de thuiszorg en verpleeghuizen die in staat zijn om gecompliceerdere patiënten eerder te verzorgen, verplegen en revalideren. Wellicht is dat zelfs een verklaring van de door het CPB geconstateerde ‘slechtere’ productiviteit in andere zorgsectoren.

  2. Lees alle reacties
  3. Om de productiviteit te kunnen meten moet je weten wat de gezondheidstoestand was voorafgaand aan behandeling, na de behandeling, de waarde die aan dat verschil wordt toegekend en het aantal mensen dat is behandeld. De eerste drie gegevens ontbreken en dus is de productiviteitsontwikkeling in deze studie niet gemeten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.