Ziekenhuizen verspelen vrijstelling vennootschapsbelasting

Negen van de tien ziekenhuizen lopen het risico de zorgvrijstelling vennootschapsbelasting kwijt te raken. Zij voldoen niet aan de voorwaarden voor vrijstelling. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verlies vrijstelling vennootschapsbelasting
Illustratie: imageteam/stock.adobe.com

Zorgaanbieders zijn over het algemeen vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Dat is al zo sinds halverwege de twintigste eeuw. Daar zit een logica achter. Voor de overheid is het niet zinvol de winst voor zorgaanbieders met 25 procent te belasten als daardoor de tarieven in de zorg omhoog gaan. Dat komt neer op het rondpompen van publiek geld. Maar er gelden wel voorwaarden voor zorgaanbieders.

Werkzaamhedeneis en winstbestemmingseis

Om in aanmerking te komen voor de zorgvrijstelling vennootschapsbelasting moeten zorgaanbieders voldoen aan twee criteria: de ‘werkzaamhedeneis’ en de ‘winstbestemmingseis’. Met de werkzaamhedeneis wil de overheid bereiken dat niet alle activiteiten van zorginstellingen

1
2212

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Ik heb begrepen dat je als instelling zelf kunt kiezen welk criterium je gebruikt voor het bepalen van de vrijstelling i.h.k.v. de werkzaamhedeneis: 90% van de omzet of 90% van het aantal Fte’s. Meestal is dat laatste gunstiger omdat zorg een arbeidsintensieve bezigheid is.
    Als dit niet klopt dan hoor ik het heel graag.
    Jolyn van Vuuren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.