Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ziekenhuizen vinden korting onaanvaardbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen keert zich faliekant tegen het plan van demissionair minister Klink om de ziekenhuizen een korting op te leggen van 700 miljoen.
Ziekenhuizen vinden korting onaanvaardbaar

Oneerlijk

Dat de ziekenhuizen in een jaar een korting moeten verwerken van vijf procent van hun omzet, vindt de NVZ onaanvaardbaar. Temeer daar de gemiddelde marge per ziekenhuis om en nabij de 1,5 procent van de omzet bedraagt. Bovendien blijven in de plannen de zelfstandige behandelcentra buiten schot, wat oneerlijke concurrentie oplevert.

Aanspreken

Ander punt is dat de minister de rekening bij de verkeerde partij legt. Demissionair minister Klink wil de ziekenhuizen immers laten opdraaien voor een overschrijding van 549 miljoen euro in 2009. Die rekening zou thuishoren bij de zorgverzekeraars omdat deze via de Zorgverzekeringswet ervoor verantwoordelijk zouden zijn om overschrijdingen vroegtijdig te melden. Ziekenhuizen vinden dat de minister de zorgverzekeraars eindelijk eens op hun verantwoordelijkheid moet aanspreken. Zorgverzekeraars Nederland vindt het maar een gekke redenering van de NVZ, zo laat woordvoerder Marleen Relouw weten. “Je kunt niet zomaar de rekening bij iemand anders neerleggen.”

Misgegaan

ZN vermoedt dat er ergens iets is misgegaan, maar weet nog niet wat. Het is heel moeilijk voor ZN om een totaaloverzicht te houden, zegt de woordvoerder, want iedere zorgverzekeraar koopt apart in. Bovendien wordt onder- of overproductie van een ziekenhuis pas een jaar later weer verrekend. Relouw: “We zijn geschrokken van het bedrag van de overschrijding en willen allereerst uitzoeken wat er precies aan de hand is en of deze cijfers echt kloppen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Klink kort ziekenhuizen 700 miljoen

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. hier kan men niet bekorten wij verlangen een goede zorg als het zo doorgaat dan kan dat niet meer iedereen heeft makkelijk praten ik ben hier zowie zo geen voorstander van
    ik verlang een goede zorg want ik ben rolstoel afhankelijk en cronisch ziek maar ja dat kunnen de mensen en de groet kopstukken toch niet schelen, maar ja wie ben ik als ik het zo lees is er niemand voorstander van ziekenhuizen en de specialisten drgen een hele verantwoordelijk heid als je onder behandeling staat maar die mensen die daar niet eens zijn die hebben niets maar zij wten ook niet waar ze over praten denk daar maar eens aan !!!!!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. NU hoor je de ziekenhuizen wel ineens. En het gaat nu slechts over een korting van 5%, ipv 30% of meer zoals bij specialisten. Ook deze zijn van mening dat de rekening bij de verkeerde terecht komt. Zouden dan toch de verzekeraars, die tenslotte een winstoogmerk hebben, de zorg duurder hebben gemaakt? Ex-Minister en NZa: heeft u dat al eens overwogen???? Of komt dat niet in u op? Of gaat het om een vete die uitgevochten moet worden?

  4. Leve de marktwerking!
    Laten we toch maar de gedachten van de de heer Langejan, de nieuwe bestuursvoorzitter van de NZa, uitvoeren. Het opdoeken van de zorgverzekeraars levert voldoende op om daarna weer jaren van gezonde groei te kunnen doormaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.