Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen vrezen budgetkorting

Nederlandse ziekenhuizen krijgen komend jaar een ongekend harde financiële klap te verwerken als de nieuwe minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, vasthoudt aan haar plan om een korting van ruim een half miljard euro op te leggen. Dat zeggen ziekenhuisdirecteuren en adviseurs van de ziekenhuissector vandaag in het Financieele Dagblad.
Ziekenhuizen vrezen budgetkorting

Als de ziekenhuizen geen maatregelen nemen, komt volgens hen tachtig procent in de rode cijfers. Wel iets doen leidt vrijwel zeker tot het schrappen van behandelingen en groeiende wachtlijsten, zo vrezen zij. De minister heeft eerder deze week van de rechter toestemming gekregen om in 2011 een korting op te leggen van 548 miljoen euro. Daarmee moet een overschrijding van het ziekenhuisbudget 2009 worden goedgemaakt.

Hans Feenstra

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Groningse Martini Ziekenhuis, heeft net zijn begroting voor 2011 afgerond. Een lastige operatie, zelfs zonder de korting van de minister. Het ziekenhuis is nog maar net uit de rode cijfers: in 2009 was er een klein winstje van 2,5 miljoen euro. “In ons geval komt de korting neer op 9 miljoen euro. Het is volstrekt onmogelijk om dat nu nog uit de organisatie te halen”, zegt Feenstra in het FD.

Laten vallen

Zijn ziekenhuis zal daarom “dingen moeten laten vallen”. “Het probleem is dat alle ziekenhuizen op dezelfde soort behandelingen verlies maken. Het betekent dat veel ziekenhuizen bijvoorbeeld zullen schrappen in oncologie en dure medicijnen. Bepaalde patiëntengroepen komen daardoor in de problemen.”

Solvabiliteit

Opnieuw in de rode cijfers belanden is voor Feenstra geen optie. “Wat we de laatste twee jaar hebben opgebouwd, geven we dan in één klap weer weg.” De financiële buffers van zijn ziekenhuis zijn nog lang niet op orde. De solvabiliteit bedraagt nu 6 procent, terwijl banken en toezichthouders 15 procent als ondergrens hanteren.

Gupta

“Een jaar is wel kort om de korting van de minister op te vangen met efficiencymaatregelen”, zegt Anshu Gupta van onderzoeksbureau Gupta Strategists in de krant. “Ik zie een flink risico dat de korting zal leiden tot verkleining van het zorgpakket en vertraging van investeringen in innovatie.”

Efficiencywinst

Volgens Gupta valt er bij ziekenhuizen nog veel efficiencywinst te boeken, zelfs veel meer dan het bedrag van de korting. “Maar daarvoor is meestal een langere periode van twee à drie jaar nodig.” Lees het hele artikel.. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CBS-cijfers laten groei omzet en winst zien in de zorg

Ziekenhuis Nij Smellinghe financieel de beste

MC Groep en Orbis fiancieel zwakste ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. duur betalen en dan nog korten op het butget van de specialisten schandalig als men maar weet dat zij een hele verantwoordelijke baan hebben maar ja dat kan men niet schelen toch!!deze heb ik al eerder verteld het is gewoonweg grof schandalig zo krijgt men op den duur helemaal geen zorg meer alleen geld ontvangen en daarbij ook nog veel veel en nog eens veel,er moet nodig actie komen voornamelijk de zorg waar blijft onze centen dan vertel ons dat even? als het zo door gaat dan heb je na zoveel tijd helemaal geen zorg meer(dat kan toch niet geld)daar draait alles om,erg erg

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met Anshu Gupta , dat de kortingen zullen leiden tot verkleining van de Zorgpaketten , maar aan de andere kant hebben de Zorgverzekeraars hun strategie al voor 2011 uitgezet. Flinke premieverhogingen ; meer eigen bijdragen ; de Zorgverzekeraar gaat voor de Clienten kiezen waar de beste kwalitatieve Zorg te koop is ; etcetera. ZorgInstellingen zijn te laat aan de slag gegaan met een Efficiency-slag te maken in hun ZorgInstelling. Anshu heeft gelijk ,dat er veel meer te halen valt ( dan de half Miljard ) door efficienter te werken. Ziekenhuisbestuurders zijn jammer genoeg nog te weinig met Ondernemen bezig.
    De Politici zijn helaas ook niet met Ondernemers in Debat.Gevolg ; de Zorg blijft op deze weg MILJARDEN extra
    Kosten , wat niet nodig is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.