Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen waren rond 1900 hygiënischer

Ziekenhuizen waren rond het jaar 1900 schoner en hygiënischer dan nu. Medisch personeel in ziekenhuizen is tegenwoordig te weinig gespitst op simpele zaken als regelmatig handen wassen.

Dat heeft oud-inspecteur Herre Kingma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag gezegd in het Radio 1 programma ‘Wat nu’. Volgens Kingma gaan artsen slordiger met de hygiëneregels om dan verplegend personeel. Het gaat volgens hem ‘gewoon’ om discipline. Personeelsleden, ook artsen, moeten naar zijn mening bestaande regels en richtlijnen opvolgen. Door een goede hygiëne kunnen zelfs sterfgevallen worden voorkomen, aldus Kingma. Hij is tegenwoordig topman van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Mediacampagnes

Per jaar komen naar schatting ongeveer 1700 patiënten om door vermijdbare fouten in de medische behandeling. Ziekenhuizen en inspectie hebben nieuwe afspraken gemaakt waardoor het aantal medische missers moet dalen. Volgens Kingma moeten de inspectie en ziekenhuizen via mediacampagnes veel meer ruchtbaarheid geven aan hun nieuwe aanpak. Hij riep ook patiënten op om alert te zijn op de handelingen van hun eigen arts. Als bijvoorbeeld een been moet worden afgezet, is het volgens Kingma raadzaam dat de patiënt zelf even controleert of de dokters zich niet richten op het verkeerde been. (ANP)

Lees ook:

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

‘Zorgverleners moeten eerlijker worden over fouten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.