Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis zet extra geld in om zorg naar huis te verplaatsen

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Zilveren Kruis stelt extra geld beschikbaar om in 2021 zo’n 10 procent van de zorg in het ziekenhuis of bij zorgaanbieders te verplaatsen naar de thuissituatie. Om deze verschuiving te realiseren, worden onder meer e-health tools grootschaliger ingezet. Voor 2019 is er 10 miljoen euro beschikbaar.
e-health, zorg, Zilveren Kruis
Foto: Fotolia

De verzekerden zijn volgens Zilveren Kruis blij met het faciliteren van digitale zorgtoepassingen. ‘Zorg in eigen omgeving betekent meer regie op je leven, flexibiliteit en comfort. We vinden dat patiënten deze mogelijkheid moeten krijgen, zolang het medisch verantwoord is en de thuissituatie het toelaat’, reageert Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop.

E-health

Voor veel ingrepen blijft het ziekenhuis de beste plek, maar sommige behandelingen kunnen thuis plaatsvinden of in de buurt bij e-health-oplossingen. Zo moet een intelligente organisatie van de zorg met online tools de zorg dichterbij de patiënt brengen. Onder meer via online contact met zorgverleners, monitoring bij chronisch zieken en thuisbehandeling.  Denk hierbij aan het monitoringssysteem HartWacht. Zilveren Kruis stelt tot 2022 jaarlijks extra geld beschikbaar voor deze overgang. In 2019 bedraagt dit 10 miljoen euro.

Om volgend jaar in aanmerking te komen voor extra budget, kunnen zorginstellingen zelf initiatieven aandragen die blijvende veranderingen teweegbrengen in de transitie van zorg. Hiervoor nemen zorgaanbieders en Zilveren Kruis afspraken op in de inkoopcontracten.

Hoofdlijnenakkoord

Dit voorjaar spraken zorgaanbieders, zorgverzekeraars en VWS in het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg af dat er gewerkt wordt aan juiste zorg op de juiste plek. Hiervoor is transitiebudget beschikbaar. Goed nieuws, aldus Olivier Gerrits: ‘Wij willen dat patiënten daar zorg krijgen waar ze het liefste zorg ontvangen en waar ze het meeste baat bij hebben.’
Maar daarvoor is een digitaliseringsslag wel ‘dringend noodzakelijk’. Dat benadrukt ziekenhuiskoepel NVZ afgelopen maandag in het brancherapport Ziekenhuiszorg in cijfers.

Zorg op maat versnellen

Zilveren Kruis wil verzekerden steeds vaker de kiezen bieden om zorg op maat veilig thuis te ontvangen in de vorm van telemonitoring, beeldbellen en behandelingen thuis. Deze beweging is al enkele jaren gaande. Voor de toekomst wil Zilveren Kruis deze ontwikkeling versnellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.