De verzekerden zijn volgens Zilveren Kruis blij met het faciliteren van digitale zorgtoepassingen. ‘Zorg in eigen omgeving betekent meer regie op je leven, flexibiliteit en comfort. We vinden dat patiënten deze mogelijkheid moeten krijgen, zolang het medisch verantwoord is en de thuissituatie het toelaat’, reageert Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop.
E-health
Voor veel ingrepen blijft het ziekenhuis de beste plek, maar sommige behandelingen kunnen thuis plaatsvinden of in de buurt bij e-health-oplossingen. Zo moet een intelligente organisatie van de zorg met online tools de zorg dichterbij de patiënt brengen. Onder meer via online contact met zorgverleners, monitoring bij chronisch zieken en thuisbehandeling. Denk hierbij aan het monitoringssysteem HartWacht. Zilveren Kruis stelt tot 2022 jaarlijks extra geld beschikbaar voor deze overgang. In 2019 bedraagt dit 10 miljoen euro.
Om volgend jaar in aanmerking te komen voor extra budget, kunnen zorginstellingen zelf initiatieven aandragen die blijvende veranderingen teweegbrengen in de transitie van zorg. Hiervoor nemen zorgaanbieders en Zilveren Kruis afspraken op in de inkoopcontracten.
Hoofdlijnenakkoord
Dit voorjaar spraken zorgaanbieders, zorgverzekeraars en VWS in het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg af dat er gewerkt wordt aan juiste zorg op de juiste plek. Hiervoor is transitiebudget beschikbaar. Goed nieuws, aldus Olivier Gerrits: ‘Wij willen dat patiënten daar zorg krijgen waar ze het liefste zorg ontvangen en waar ze het meeste baat bij hebben.’
Maar daarvoor is een digitaliseringsslag wel ‘dringend noodzakelijk’. Dat benadrukt ziekenhuiskoepel NVZ afgelopen maandag in het brancherapport Ziekenhuiszorg in cijfers.
Zorg op maat versnellen
Zilveren Kruis wil verzekerden steeds vaker de kiezen bieden om zorg op maat veilig thuis te ontvangen in de vorm van telemonitoring, beeldbellen en behandelingen thuis. Deze beweging is al enkele jaren gaande. Voor de toekomst wil Zilveren Kruis deze ontwikkeling versnellen.