Zo verleidt Altrecht ‘zorgmijders’ tot behandeling
Krista Kroon
Hoe krijg je mensen die geen psychiatrische behandeling willen, toch zo ver hulp te zoeken? Altrecht bedacht een nieuwe aanpak: coaching van hun familieleden. Dit is de vierde en laatste aflevering van een serie over ‘familieminded’ ggz.
Altrecht geeft naast van zorgmijders Naasten krijgen coaching in de verbindende gesprekstechniek om hen te helpen hun familielid te bewegen in zorg te gaan. (foto: MStudioImages/Getty Images/iStock)
De ggz had niet alleen zorgen tijdens de coronacrisis, de sector zag ook kansen. Zoals meer behandelingen ook online aanbieden en inzetten op preventie. Bestuurders Joep Verbugt van GGzE in Eindhoven en Marc Blom van de Haagse Parnassia Groep kijken terug en vooruit.
Aan de Wet verplichte ggz is tien jaar geschreven. Dat kan je niet na een half jaar afschrijven, zoals de psychiaters willen, vindt Simone Melis van MIND. Helemaal niet nu de visie van de cliënten en naasten op de wet nog onbekend is.
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is gericht op het voorkomen, behandelen en genezen van psychische aandoeningen, het laten deelnemen van mensen met een psychische aandoening aan de samenleving en het bieden van hulp aan mensen die ernstig verward/verslaafd zijn en die uit zichzelf geen hulp zoeken.