Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg betaalt miljoenen te veel voor implantaten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nederlandse ziekenhuizen betalen veel te veel voor orthopedische implantaten. In Duitse ziekenhuizen zijn nieuwe heupen en knieën tot 52 procent goedkoper. Door gezamenlijk in te kopen kunnen ziekenhuizen in ons land 20 procent besparen.
heup.wikipedia.jpeg
Foto: Wikipedia

Dat blijkt uit een marktanalyse van inkoopcoöperatie Intrakoop.

Te duur
Orthopedische implantaten blijven te duur doordat medisch specialisten nog onvoldoende bereid zijn om van merk te wisselen. Dit komt onder andere doordat zij onvoldoende inzicht krijgen in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes. Als orthopedisch specialisten vaker overstappen op basis van een objectieve vergelijking van producten kan er 14 miljoen euro worden bespaard in de orthopedie. De besparing kan zelfs verdubbelen als ziekenhuizen op grotere schaal samen inkopen. 

Heupen en knieën
Door fusies en overnames wordt de huidige markt van orthopedische implantaten wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Het gezamenlijke marktaandeel is 85 procent, met Zimmer-Biomet als grootste leverancier (bijna 35 procent). De winstmarges van leveranciers van knie- en heupimplantaten zijn van 13 procent in 2005 gestegen naar ruim 21 procent nu. Frank Kaptein, directeur van Intrakoop: ‘De leveranciers hebben de macht in handen. De prijsverschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen voor een implantaat lopen op tot 22 procent, vaak ook bij dezelfde leverancier. In vergelijking met Duitsland betalen ziekenhuizen soms tot 52 procent meer.’  

Orthopedisch chirurgen
De kosten van implantaten kunnen flink omlaag als orthopedisch chirurgen bereid zijn te wisselen van merk. Zij zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de verschillen in prijs objectief niet te verklaren zijn. Blijkbaar kunnen de kosten flink omlaag zonder concessies te doen aan kwaliteit. Gezien de winstmargeverschillen tussen leveranciers van implantaten onderling is een prijsreductie tot 20 procent realistisch, dat is 14 miljoen euro, zo blijkt uit de doorrekening van Intrakoop. Dit geldt niet alleen voor de markt van knie- en heupimplantaten. Ook op andere medische hulpmiddelen zoals pacemakers zijn miljoenenbesparingen mogelijk.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.