Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Zorg-derivaten voor 350 miljoen onder water’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De algemene ziekenhuizen bezitten voor 2,6 miljard euro aan derivaten met een negatieve marktwaarde van 350 miljoen euro. ‘Dat hoeft geen probleem te zijn.’
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

In het decembernummer van Zorgvisie Magazine, dat 22 november is verschenen, staat een overzicht van wat 34 algemene ziekenhuizen doen aan derivaten. Accountants- en adviesbureau BDO heeft dat gemaakt. Veelal gaat het om ‘renteswaps’. Dat is een financieel product waarmee de risico’s van een lening met variabele rente worden geneutraliseerd door fixatie van de rente op een vast niveau. Ziekenhuizen sluiten die af om zich te verzekeren tegen sterke rentestijgingen. De rente is de afgelopen jaren echter lager dan verwacht, waardoor de marktwaarde op de peildatum 31 december 2012 negatief was.

Derivaten onder water

Volgens Frank van der Lee en Wim Pijffers, consultants van BDO, hoeft het ‘onder water staan’ van de derivaten geen probleem te zijn als ziekenhuizen gewoon gedurende de looptijd van het contract netjes aan hun verplichtingen voldoen. ‘Het kan wel een probleem zijn als de bank failliet gaat. Dan moet de negatieve marktwaarde direct worden betaald aan de overnemende bank.’

Geen speculatie met derivaten

Een ander risico is een contract met de bank waarin een verplichting tot bijstorting is afgesproken. BDO heeft echter in geen enkel jaarverslag zo’n constructie kunnen vinden. ‘Niet alle ziekenhuizen geven daar in hun jaarverslagen echter uitsluitsel over. Het valt dus niet uit te sluiten dat er toch een ziekenhuis is dat, net als de woningcorporatie Vestia, aan de bank geld moet betalen. Er is echter niets dat wijst op speculatie met derivaten’, aldus Van der Lee.

Extra kosten door derivaten

Wel zijn er enkele ziekenhuizen die onhandige contracten hebben afgesloten met banken, waardoor ze extra rentelasten hebben. In een enkel geval gaat dat om circa 10 miljoen euro per jaar. Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat ziekenhuizen de rapportage in hun jaarverslagen moeten verbeteren.

4 REACTIES

  1. Onder water staan, lijken in de kast, en meer van dit soort uitdrukkingen zouden inderdaad wat meer zichtbaar mogen zijn. Niet alleen de derivaten maar ook de loonverplichtingen kunnen een grote debetpost zijn voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ik herinner mij de enorme kostenpost van openstaande vakantiedagen, om een eens voorbeeld te noemen. Het zou niet verkeerd zijn om alle instellingen op die onvolkomenheden door te lichten. Daarnaast zijn er allerlei afspraken uit het verleden, die als een financiële last (molensteen) om de nek van de instellingen hangen. Laten we het beeld compleet maken Dat voorkomt stemmingmakerij, zeker.

  2. Lees alle reacties
  3. In de jaren dat de banken geen enkel risico liepen in het financieren van ziekenhuizen en andere instellingen werd er vanuit de banken gerekend met risico opslag op de bestaande rente, decinia lang hebben ze miljoenen extra winst gemaakt zonder enig risico te lopen. In de huidige tijd waar wel degelijk risico bestaat in het financieren van ziekenhuizen en instellingen wordt dat, terecht, ook gedaan en adviseren diezelfde banken aan de instellingen om de fluctuatie op te vangen door derivaten. Niet dat de banken niets hebben ondernomen, de banken hebben regelmatig geageerd tegen het beleid van de overheid, zoals aflossingstermijnen van 50 jaar en dergelijke, maar de hand in eigen boezem steken is altijd en nog steeds een brug te ver geweest.
    Stemmingmakerij tegen de financiële sector is wat mij betreft terecht.

  4. Wat is het nut van dit soort berichten behalve wederom stemmingmakerij tegen de financiële sector? Het is hetzelfde als dat je nu de conclusie zou trekken dat een geldlening met 10 jaar vaste rente gesloten in 2009 een hogere rente heeft dan het 10 jaars tarief van nu. Ja, rentetarieven fluctueren in de tijd dat is waar. Een renteswap, gekozen als afdekking van het renterisico voor een daadwerkelijk opgenomen geldlening, en zonder bijstortingsplicht, daar is niets mee aan de hand en dat wordt gelukkig ook geconcludeerd in het artikel.

  5. Het hoeft geen probleem te zijn, als ziekenhuizen gedurende de looptijd aan hun verplichtingen voldoen’
    ja zo lus ik er nog wel een paar: als iedereen aan zijn verplichtingen voldoet, bestaan er geen problemen!
    Probleem wordt het pas als ziekenhuizen worden verplicht extra betalingen te verrichten aan de banken vanwege het ‘onder water staan’ van de derivatenportefeuille.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.