Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg heeft onvoldoende zicht op energieverbruik

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen moeten maandelijks circa 50 euro per cliënt uit het eigen zorgbudget bijpassen om de energierekening te kunnen betalen. Door beter op de kosten te letten, kan dit geld weer voor zorg gebruikt worden.
Zorg heeft onvoldoende zicht op energieverbruik
Foto: ANP Roos Koole

Energiesprong Zorgvastgoed en Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg, berekenden dat zorginstellingen gemiddeld 150 euro per cliënt kwijt zijn aan energiekosten. Van dat bedrag krijgen zij slechts 100 euro van het zorgkantoor. ‘Met andere woorden: elke maand moeten instellingen per cliënt 50 euro elders vandaan halen’, licht Harmke Bekkema, programmamanager van Energiesprong toe. ‘In de meeste gevallen betalen zorginstellingen dit uit het zorgbudget. En dat zou helemaal niet nodig zijn als energie en energiebesparing hoger op de agenda komt. Daarnaast kan de zorg ook aan de slag met zelf energie opwekken. Ook daar is nog veel winst mee te behalen.’

Besparing mogelijk

Uit onderzoek Energiesprong en Intrakoop blijkt dat de energierekening in de zorg met een kwart naar beneden kan: dat levert jaarlijks een besparing op van 115 miljoen euro. Met gerichte benchmarks en innovatieprogramma’s gaan beide organisaties zorginstellingen helpen de energierekening naar beneden te brengen. Een belangrijke eerste stap om de energiekosten in de hand te krijgen, is door organisaties in de zorg meer inzicht in hun energiekosten te geven en vervolgens met oplossingen te komen om deze te verlagen. Veel zorginstellingen hebben geen of nauwelijks zicht op wat hun energiekosten zijn en of dit ten opzichte van collega-instellingen veel of weinig is. De samenwerking tussen Energiesprong Zorgvastgoed en Intrakoop brengt hier verandering in. Intrakoop maakt het door gerichte benchmarks mogelijk om per instelling de hoogte van de energiekosten te vergelijken met die van collega-instellingen in de regio. Energiesprong Zorgvastgoed laat vervolgens op basis van deze cijfers zien welke besparingsmogelijkheden er zijn. In veel gevallen kan de energierekening worden ingezet om de huisvesting duurzamer en daarmee energiezuiniger te maken. Daarbij is het zelfs mogelijk op termijn naar ‘0-op de meter’ te gaan. Door bijvoorbeeld aanpassingen in de bestaande gebouwen met simpele verbeteringen als isolatie en energiezuinige toepassingen.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.