Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg onderschat drankprobleem ouderen

Mark van Dorresteijn
Het aantal ouderen dat hulp zoekt bij verslavingsproblemen is de laatste jaren fors toegenomen. Zorgverleners buiten de verslavingszorg moeten daarvoor meer oog krijgen.
Zorg onderschat drankprobleem ouderen

Het Nederlands Instituut voor Psychologen houdt vandaag een congres over 55-plussers met een alcoholprobleem. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat hun aantal tussen 1998 en 2007 met 130 procent is gestegen tot 7241. Ouderen vormen inmiddels 22 procent van de populatie in de verslavingszorg. Een van de sprekers op het congres is Dick van Etten, verpleegkundig specialist ggz in opleiding bij verslavingszorgorganisatie Centrum Maliebaan. Het probleem is volgens hem nog groter dan de cijfers aangeven. “Dit zijn alleen de mensen die in behandeling willen.”

Leefpatroon

Ouderen breken alcohol langzamer af, doordat de stofwisseling verandert. De Gezondheidsraad hanteert als norm één eenheid per dag voor vrouwen en twee voor mannen, en twee alcoholvrije dagen per week. Van Etten: “Daar zit je al snel boven. De huidige 55-plussers zijn de babyboomers, die het drinken van alcohol in hun leefpatroon hebben.”

Onderzoek naar gevolgen

Degelijk onderzoek naar de gevolgen ontbreekt, maar de praktijk leert dat oudere probleemdrinkers eerder vallen, slechter slapen en depressies krijgen. Zorgverleners moeten alerter worden op alcoholgebruik als oorzaak van gezondheidsproblemen, stelt de verpleegkundige. Uit een verkennend onderzoek bij een ggz- organisatie concludeert hij dat hulpverleners alcoholproblemen onvoldoende herkennen en er weinig naar vragen. Binnen andere zorgsectoren geldt volgens hem hetzelfde.

Preventief voorlichten

De verslavingsdeskundige hoopt dat het congres ertoe leidt dat hulpverleners die met ouderen werken alerter worden, zich bekwamen in een basisbehandeling en gaan doorverwijzen. Daarnaast lijkt het hem zinvol als huisartsen, eventueel ondersteund door de verslavingszorg, hun oudere patiënten preventief voorlichten. En ook de curatieve zorg moet zich voorbereiden op meer ziektes door het toegenomen alcoholgebruik, zoals diverse soorten kanker. “Misschien moeten er meer internisten worden opgeleid”, denkt Van Etten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

VUmc test nieuw zorgmodel kwetsbare ouderen

ActiZ: ‘Burgers moeten zelf betalen voor ouderenzorg’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.