Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg stevent op vertrouwenscrisis af’

Mark van Dorresteijn
Het vertrouwen in medici, zorgbestuurders en toezichthouders loopt ernstige schade op, als de misstanden in de zorg niet adequaat worden aangepakt. Goede zorg heeft bestuurders nodig die verantwoord met hun taak omgaan, anders stevent het zorgbestuur op een vertrouwenscrisis af. Dat stelt professor Kim Putters, die volgende week vrijdag de bijzondere leerstoel management van instellingen in de gezondheidszorg aanvaardt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens Putters mogen samenleving en politiek terecht verwachten dat er wordt ingegrepen als er geen goede en adequate zorg wordt verleend. Toch gebeurt dat soms niet, zoals recent bleek uit de handelwijze van een verslaafde neuroloog bij Medisch Spectrum Twente. Die kon jarenlang zijn gang gaan zonder dat iemand ingreep, aldus de hoogleraar.

Vertrouwenscrisis

Aan de dreigende vertrouwenscrisis ligt bestuurlijk tekort ten grondslag, meent Putters. Het beeld dat zorgbestuurders met hoge beloningen alleen maar uit zijn op fusies om zo groot mogelijke zorginstellingen te laten ontstaan, krijgt steeds vastere voet aan de grond. Bestuurders moeten laten zien dat zij verantwoord werken. Ze moeten niet bezwijken voor regeldruk van de overheid en ruimte opeisen om eigen beslissingen te kunnen nemen. Bovendien moeten zij waken voor teveel verzakelijking, waarbij de dialoog met de patiënt uit zicht verdwijnt.

Werking van het zorgbestuur

Putters gaat onderzoek doen naar de werking van het zorgbestuur en adviseren hoe het beter kan. Hij gaat samenwerken met andere universiteiten en organisaties uit de praktijk. Zijn leerstoel is betaald door de Nederlandse vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg. (ANP)

Lees ook:

Onderzoek naar optreden IGZ bij neuroloog MST

Medisch Spectrum Twente ‘laakbaar’ over neuroloog

SP kon topbonus Martini Ziekenhuis niet voorkomen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.