Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgaanbieders hebben nieuw businessmodel nodig’

Redacteur Zorgvisie
De hoeveelheid afval in de zorg kan met 30 procent worden verminderd, de voedselverspilling gehalveerd en door nieuwbouw kan de milieubelasting van zorginstellingen ook flink omlaag. OP die manier kunnen zorgaanbieders bijdragen aan de circulaire economie. Dat meldt ABN Amro.
Recyclen-400.jpg

De bank onderzocht wat er in Nederland moet gebeuren om in 2015 een volledig circulaire economie te kunnen hebben. Een van de voorwaarden is dat duizenden grote en kleine zorgaanbieders overstappen op een nieuw businessmodel, staat in het rapport ‘Healthcare: minder afval, meer delen en eten op maat’. De bank laat weten aanbieders hierin te willen ondersteunen door nieuwe financieringsmodellen te ontwikkelen. ‘We willen kijken naar zorgaanbieders die echt iets toevoegen met hun doelmatigheid. Dus het gaat er niet alleen om dat ze iets besparen door duurzaam te werken, maar ook dat ze iets terug leveren aan de maatschappij’, zegt Anja van Balen, sector banker healthcare bij ABN Amro. ‘Dat circulaire was tot nu toe niet opgenomen in de bancaire financiering, dat gaat nu wel gebeuren.’

Duurzaam vastgoed zorgaanbieders
De bank ontdekte dat vooral vastgoed en afval tot veel verspilling leiden in de zorg. Vastgoed is gemiddeld bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 50 tot 55 procent van de totale milieubelasting van zorgaanbieders. Nieuwbouw kan daarbij helpen, omdat gebouwen daardoor direct duurzaam en energie-efficiënt kunnen worden ingericht. Van Balen: ‘Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar lease-afspraken, zodat zorgaanbieders apparatuur kunnen leasen, in plaats van kopen. En zorgaanbieders die een groene lening afsluiten krijgen korting.’

Veel afval bij zorgaanbieders
De hoeveelheid afval in de zorg kan volgens ABN Amro ook flink worden teruggebracht. Op dit moment wordt er 1,3 kilo papier, verpakkingen en medische toepassingen per ziekenhuispatiënt gebruikt en 1000 kilo per bed in de langdurige zorg. Dat kan met 30 procent worden verminderd, stelt de bank in het rapport. Daarnaast worden er veel medicijnen en voedsel verspild. Als zorgprofessionals kleinere hoeveelheden medicijnen voorschrijven of hen wordt gevraagd om medicijnen die ze thuis al hebben liggen ook in het ziekenhuis te gebruiken, kan dat flink schelen. De voedselverspilling kan worden gehalveerd, denkt de bank. Op dit moment wordt ongeveer 40 procent van het voedsel weggegooid, maar als het beter wordt gepresenteerd en meer rekening wordt gehouden met de voorkeuren van bewoners, kan dat minder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.