Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgaanbieders schatten zorg te zwaar in’

Zorginstellingen schatten de zorgzwaarte van hun cliënten mogelijk te zwaar in. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het rapport Indicatieve prijzen zorgzwaartepakketten.

In het rapport maakt de NZa de indicatieve prijzen bekend voor de zorgzwaartepakketten (zzp’s).

Zzp-scores mogelijk niet goed

In de nieuwe financiering van de AWBZ bepaalt de zorgzwaarte van patiënten voortaan hoeveel geld instellingen krijgen en niet het aantal bedden. Instellingen hebben daarvoor begin dit jaar van al hun cliënten de zorgzwaarte in kaart gebracht. Volgens de NZa hebben zorgaanbieders dat mogelijk niet goed gedaan.

CIZ onderzoekt zzp-scores

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) doet onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zzp-scores. De eerste analyses wijzen erop dat zorgaanbieders de zorgzwaarte van hun cliënten te zwaar hebben ingeschat.

ZN: laat CIZ zzp’s opnieuw scoren

Twee weken geleden al waarschuwde Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat de AWBZ twintig procent duurder zou worden met de huidige voorlopige prijzen en de zzp-scores. Het ministerie van VWS wil de nieuwe financiering ‘budgetneutraal’ invoeren.

ZN vindt het opvallend dat instellingen met vergelijkbare cliënten sterk uiteenlopende zzp-scores hebben. Vooral verzorgingshuizen zouden hun cliënten te zwaar inschatten. ZN pleit ervoor om het CIZ de zorgzwaarte voor alle cliënten opnieuw te laten bepalen.

Definitieve prijzen

De NZa zal in de herfst definitieve prijzen bekend maken. Dan moet er ook duidelijkheid zijn over de prijzen voor dagbesteding en voor mensen met een complexe en zware zorgvraag. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.