Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgbestuurders VS: telezorg leidt niet tot lagere kosten

Bert Bukman
De toepassing van zorg op afstand leidt niet tot een vermindering van de uitgaven van zorgorganisaties. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder zorgbestuurders.
telemedicine
Adobestock

Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Reaction Data. De ondervraagde bestuurders zagen vooral kansen in telemedicine, interoperabiliteit en kunstmatige intellegentie. Opvallend was dat vrijwel niemand blockchain noemde als kansrijke techniek.

Over de besparingen die zorg-ict en e-health opleveren, waren de deelnemende zorgbestuurders niet optimistisch. Slechts 14 procent van de respondenten oordeelde dat met name telemedicine leidt tot lagere uitgaven voor de organisatie. Meer dan de helft meent dat dergelijke vernieuwingen kostenneutraal zijn (51 procent). De overigen voorzien dat de kosten hoger uitpakken (14 procent) of geven aan dit niet goed te kunnen inschatten (21 procent).

Rol Amazon

Gevraagd naar de rol van techbedrijven in de zorgsector, verwacht bijna 60 procent van de respondenten dat Amazon.com de komende jaren de meest disruptieve organisatie zal zijn. Dat is aanzienlijk meer dan Apple (14 procent), Google (8 procent) en Microsoft (7 procent).

Met name het distributienetwerk van Amazon speelt bij dit oordeel een rol. Dat dit inderdaad leidt tot veranderingen op de zorgmarkt, bleek onlangs uit de overname van online apotheek PillPack. Hierdoor kan Amazon in de hele VS medicijnen gaan leveren op recept. Ook levert Amazon samen met het digitale zorgbedrijf Xealth hulpmiddelen die door artsen van enkele ziekenhuizen worden voorgeschreven.

Toepassing van AI

Wat de toepassing van AI in het zorgproces betreft, verwachten de deelnemers aan het onderzoek het meeste resultaat bij de behandeling van borstkanker. Tweede en derde op de lijst zijn longkanker en cardiovasculaire aandoeningen.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.