Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgboog: Nieuw bestuur is ‘code-proof’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De nieuwe raad van bestuur van De Zorgboog wordt wel conform de salariscode van zorgbestuurders beloond. Dat verklaart Guïljo van Nuland, voorzitter raad van toezicht van de Brabantse organisatie, na het bericht dat het oude bestuur ruim één miljoen euro aan gouden handdrukken meekreeg.
Zorgboog: Nieuw bestuur is ‘code-proof’

Van Nuland werd kort na zijn aantreden in oktober vorig jaar geconfronteerd met de afvloeiingsregelingen. “Ik was verrast. In mijn optiek zijn ze fors, zeker in het licht van het huidige maatschappelijke tij. Maar wat kun je doen? De regelingen bleken niet terug te draaien en waren ook rechtsgeldig. Er waren voldoende leden van de raad van toezicht aanwezig toen het besluit werd genomen. Dan kun je niet anders dan accepteren.”

Nieuw bestuur ‘code-proof’

Wel heeft de inmiddels geheel vernieuwde raad van toezicht besloten de vertrekpremies niet ten laste te laten komen van de AWBZ. Ze zijn betaald met inkomsten uit vastgoed en niet-AWBZ-activiteiten, zoals producten van de gezondheidsservice. Ook is besloten de nieuwe raad van bestuur te belonen conform de salariscode van zorgbestuurders. De code beperkt vertrekpremies tot maximaal één jaar. De raad van toezicht heeft onlangs Henri Plagge en Ton Borghs benoemd. Ze beginnen 27 september.

Landelijke ophef

Van Nuland is verrast door de landelijke ophef die is ontstaan. “We hebben de afvloeiingsregelingen begin juni gemeld aan het zorgkantoor en het ministerie van VWS. In Zuid-Nederland heeft het Eindhovens Dagblad er toen aandacht aan besteed, dus voor ons is het oud nieuws.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Zorgboog: ruim een miljoen euro aan vertrekbonus

Henri Plagge wordt bestuursvoorzitter De Zorgboog

Jos de Beer wordt toezichthouder De Zorgboog

‘Medewerkers mogen trots zijn op De Zorgboog’

3 REACTIES

  1. Het wordt hoog tijd dat er eens serieus gekeken wordt naar de samenstelling van de raden van toezicht in de zorgsector.
    Betreft veelal “vrienden” die elkaar kennen uit vele raden van toezicht. Velen zijn niet capabel om toezicht te houden op een raad van bestuur en worden slecht of onvoldoende geinformeerd en kunnen daardoor hun rol niet vervullen. Omdat ze hun rol niet vervullen en het gaat mis in een zorginstelling worden bestuurders vorstelijk beloond voor hun falen om als Raad van toezicht je handen in onschuld te kunnen wassen. Als een bestuurder gefaald heeft onder oude regime gewoon naar de rechtbank gaan in de ontslag procedure. Hopenlijk wordt dan de zogenaamde kantonrechters formule toegepast en is er zeker geen sprake van exhorbitante ontslagvergoedingen. Wij als personen die zorg verlenen aan het bed of ondersteunende diensten verlenen worden met een te verwaarloze vergoeding de laan uit gezet.
    En raden van toezicht nemen zonder blikken of blozen een ontslagen bestuurder weer in dienst en die vervalt weer in zijn fouten en krijgt wederom een riante afkoopsom mee.
    Raden van toezicht bezin u op u eigen functioneren en stap uit uw zelf op, maar laat geen zinkend schip achter.

  2. Lees alle reacties
  3. Van Nuland werd kort na zijn aantreden in oktober vorig jaar geconfronteerd met de afvloeiingsregelingen. “Ik was verrast. In mijn optiek zijn ze fors, zeker in het licht van het huidige maatschappelijke tij. Maar wat kun je doen?
    Wat je kunt doen mijnheer Nuland is dat u als voorzitter van de Raad van Toezicht er als de donder voor gaat zorgen dat er nu eindelijk eens een einde komt aan de graaicultuur!!
    Dat is wat de maatschappij van u eist. En nu niet zo passief gaan reageren. Dat is het laatste wat wij in deze graaicultuur willen. Aanpakken en doorpakken. U kunt ook een externbureau inschakelen die kunnen vrijnauwkeurig berekenen wat de de leden van de Raad van Bestuur mogen verdienen. SSST…..niet doorvertellen.

  4. Laat ik nu toch een beetje ongevoelig blijken te zijn voor het verrast zijn van Van Nuland. Als je “geconfonteerd ” wordt bij aantreden met zulke afvloeingsregelingen (ook al een verrassing?) heb je niet goed gekeken waar je ging werken. Als je arbeidsvoorwaarden zo riant zijn, zoals dat ook vast bij Van Nulland het geval is, kijk je niet op een miljoentje meer of minder natuurlijk. Slordig? Wat kun je doen?, vraagt hij zich af. Pfff, je bent bestuurder of je bent het niet, dachty je dat je dat salaris kado kreeg? Had je je niet even in kunnen lezen….. Domme vraag lijkt me, zeker voor iemand die zoveel uit het potje “inkomsten uit vastgoed en niet-AWBZ-activiteiten, zoals producten van de gezondheidsservice” kan halen….
    Het blijven vage praktijken, veel vriendendienstjes en handjeklap, veel chantabele posities en vooral veel marktwerking met bijbehorende faillisementen. Over dat laatste ben ík niet verrast, meneer Van Nul-land!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.