Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Zorgdebat: Wat vinden mensen in de zaal?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Grote Zorgdebat maakt ook in de zaal de tongen los.
Zorgdebat: Wat vinden mensen in de zaal?

Hoofdredacteur Zorgvisie Eric Bassant is ter plekke en vraagt mensen in de zaal om hun mening.

Bas Bloem, hoogleraar neurologie

Hoogleraar Bas Bloem vindt een kabinetsperiode te kort om grote veranderingen tot stand te brengen. ‘Voor wezenlijke innovaties heb je meer dan vier jaar nodig’, aldus Bloem. Hij vindt dat de concurrentie tussen de zorgverzekeraars landelijke oplossingen in de weg staat. Hetzelfde geldt voor het optreden van NMa en NZa. Die belemmeren de samenwerking tussen zorgaanbieders , vindt Bloem.

Hans Schirmbeck, VGN

Directeur Hans Schirmbeck van VGN: ‘Je ziet dat de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma s keuzes maken die verder gaan dan bij vorige verkiezingen. Zoals de voorstellen om van de awbz een voorziening te maken.’

NVZ vereniging van ziekenhuizen

Margot van der Starre, directeur Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen: ‘Als een nieuw kabinet de volumeafspraak uit het hoofdlijnenakkoord met 0,5 procent punt wil verlagen, zullen we met alle partijen opnieuw moeten onderhandelen.’

Guus van Montfort, ActiZ

ActiZ-voorzitter Guus van Montfort: ‘Ik zie een verschil tussen wat in verkiezingsprogramma s staat en wat in de doorrekening van partijen door het CPB is opgenomen.De VVD is in haar programma voor overheveling van de ouderenzorg naar de zorgverzekeraars. In de doorrekening van hun plannen bij het CPB willen ze de ouderenzorg overhevelen naar een zelfstandig bestuursorgaan waarin de gemeenten een bepaalde rol spelen.Wat is het nu? Dat wil ik graag weten.”

Paul van Rooij, GGZ Nederland

Directeur Paul van Rooij van GGZ Nederland: ‘Alle politieke partijen hebben de toekomstagenda van GGZ Nederland opgenomen in hun programma s. De ambulantisering, e-health, ggz in de eerste lijn. Dat is goed. Dat geen enkele partij terugkomt op de overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten, verbaast ons. We spreken steeds meer wethouders die hier moeite mee hebben.’

Lees hier het verslag van het Grote Zorgdebat

Het Grote Zorgdebat, opname en verslag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Die regelmatig deze reacties leest op Zorgvisie HOEFT HELEMAAL MAAR DAN OOK HELEMAAL NIETS MEER UIT DE ZAAL TE HOREN. Lazen Schipper en consorten deze reacties maar dan waren ze allang uit de zorgproblemen. Als ik een kwartier met Schipper praat (zou willen dat zulks gebeurde) grijpt ze naar haar hoofd en stamelt: “Dan was al dat dure praten en tijd verspillen niet nodig geweest; O wat erg voor de patienten in die lange periode”

 3. ik als eenvoudige zorgmedewerkster (vg) ben inmiddels de draad volledig; kwijt.
  We moeten ons niet zo mee laten slepen , door al die proefballonetjes uit Den Haag. Debatten beginnen onethische trekken te krijgen, over de rug van ouderen en gehandicapten. Bestuurders etc… moeten zich hier verre van houden. ! Als iets maar vaak genoeg geroepen wordt, gaan mensen dit normaal vinden!
  We begeven ons hier op een gevaarlijk hellend vlak, wat mag een oudere nog kosten? Kosten /Baten?
  Een volgende stap is wat mag een mens met een beperking kosten? Kosten /baten?
  Laten we van de stelling uitgaan; de beschaving van een land, meten we hoe we met onze ouderen en gehandicapte medemens omgaan. Hier mogen geen prijskaartjes aan worden gehangen!!!!!Wel eens afgevraagd hoe gehandicapten, en ouderen zich hierbij (discussie) moeten voelen?

 4. Bas Bloem heeft natuurlijk gelijk dat grote ingrepen in het zorgstelsel tijd en ruimte nodig heeft om te beklijven. Echter waar je al aan kunt niet zien komen dat het niet gaat werken, moet er ingegrepen worden. Desnoods via verkiezingen met inzichten vanuit de maatschappelijke opinie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.