Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorggroep biedt ontslagen medewerkers vakantiebaan

Ontslagen zorgmedewerkers in Limburg worden in groten getale gevraagd om weer aan de slag te gaan bij hun oude werkgever. Maar wel als vakantiekracht en tegen een lager loon. Dat meldt regionaal dagblad De Limburger.
Zorggroep biedt ontslagen medewerkers vakantiebaan

In De Limburger bevestig bestuursvoorzitter Wouter van Soest van De Zorggroep dat een deel van het ontslagen personeel komende zomer weer tijdelijk bij de instelling kan komen werken. ‘We zijn elk jaar op zoek naar vakantiekrachten. Nu doet zich de situatie voor dat ook mensen die wij eerder ontslagen hebben, in aanmerking komen voor deze vacatures. Dat is voor sommige werknemers wrang, voor anderen juist fijn. Wij hebben de plicht om, als er vacatures zijn, die eerst voor te leggen aan medewerkers die we eerder hebben moeten laten gaan. We proberen hier zo goed mogelijk over te communiceren.’

Vakbonden

Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ zeggen in de krant veel meldingen van leden te krijgen van vakantiewerk voor ontslagen medewerkers. ‘Hoewel er op het eerste oog geen regels overtreden worden, verdient dit absoluut geen schoonheidsprijs. Het is te gênant voor woorden’, vindt Jacob Riepe, bestuurder Zorg van de CNV. ‘Eerst ontsla je mensen en dan haal je ze weer terug als goedkope vakantiekracht.’

Provincie

De SP-fractie van de Provinciale Staten in Limburg hebben de provincie gevraagd of zij kan ingrijpen. Immers, zo redeneert de SP, er gaat ook provinciaal subsidiegeld om in de zorgsector het kader van het Regionaal Overleg Arbeidsmarktbeleid. Een woordvoerder van provincie Limburg laat desgevraagd weten dat er nog een formeel antwoord op deze vraag is gegeven aan de SP. Dat antwoord wordt binnen een paar weken verwacht.

UWV

Volgens UWV Limburg is de terugkeer van ontslagen medewerkers als vakantiewerker niet uniek voor de zorgsector ‘Het komt eigenlijk in alle branches voor. We adviseren altijd zo’n baan aan te nemen. Je weet immers nooit waar het toe kan leiden. Misschien wel weer tot een vast dienstverband’, zegt een woordvoerster.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.