Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorggroep moet btw betalen van rechter

Zorggroep RCH Midden-Brabant moet over de jaren 2010 tot en met 2013 alsnog zo’n 450.000 euro aan btw betalen over de vergoeding van de zorgverzekeraars voor gemaakte overheadkosten. Dat meldt vakblad Medisch Contact.
IStock

De rechtbank Zeeland/West-Brabant heeft het beroep dat de Brabantse zorggroep had aangetekend tegen een belastingaanslag ongegrond verklaard. De uitspraak van de rechter in Breda is voor fiscaal jurist en RCH-directeur Theo Bisschops een ‘fikse teleurstelling’. Op Medisch Contact zegt hij: ‘Het besluit van de rechtbank viel wel even rauw op ons dak, helemaal omdat wij tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak het idee hadden dat de rechter onze redenering volgde. Dat bleek dus niet zo te zijn. Frappant, want sinds dit jaar zijn zorggroepen erkend als instelling van sociale en culturele aard en dus niet langer btw-plichtig. Waarom moeten wij over de jaren daarvoor dan wel btw afdragen?’

Besluit
Bisschops, die over de jaren 2014 en 2015 wel btw betaalde, doelt op een besluit van de Tweede Kamer uit november 2015. Hierin werd geregeld dat zorggroepen en gezondheidscentra in de eerste lijn vanaf dit jaar geen btw meer hoeven af te dragen over de vergoeding voor gemaakte overheadkosten, bijvoorbeeld om de kwaliteit en organisatie van deze multidisciplinaire en chronische zorg op het gebied van diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten of COPD te verbeteren. Zorggroepen leveren volgens de Wet op de omzetbelasting nu diensten ‘van sociale of culturele aard’ en zijn daarmee vrijgesteld van omzetbelasting.

Rechter
De rechter stelde dat het een bevoegdheid is van de overheid om te beslissen of, wanneer en onder welke regels een organisatie erkend wordt als instelling van sociale en culturele aard. En dus mag de fiscus btw heffen over de jaren vóór 2016.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.