Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstelling interessant voor hackers

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen zijn sterk afhankelijk van IT en daardoor een interessant doelwit voor hackers. Van alle hacks vindt zo'n 30 procent plaats bij een zorginstelling.
Zorginstelling interessant voor hackers

Hackers komen niet zomaar bij de zorg terecht, vertelt Daniel Jacobs van verzekeraar Ace op BNR. ‘Zorginstellingen hebben per definitie gevoelige informatie en ten tweede: ze zijn voor heel wat behandelingen volledig afhankelijk van hun IT.’ Volgens Jacobs kunnen de gevraagde bedragen flink oplopen: ‘Soms wil men net onder het niveau dat het interessant is voor de politie blijven, maar er zijn ook bedragen van honderdduizend euro gevraagd tot een paar miljoen, of men maakt de patiëntgegevens bekend.’

Ransomware

Erik Remmelzwaal, directeur van DearBytes en blogger op Zorgvisie.nl, vertelt in de uitzending op BNR hoe zo’n hack in zijn werk gaat. ‘Je ziet in moderne computernetwerken van ziekenhuizen dat alles met elkaar in verbinding staat. Wat ransomware doet, die raakt misschien één computer, maar gaat vanuit daar op zoek naar alle bestanden die het kan vinden en zal die proberen te versleutelen.’

Ransomware in de zorg

Remmelzwaal schreef in zijn blog van 14 juli al over ransomware in de zorg. Hij maakt in de blog duidelijk hoe en op welke manier zorginstellingen slachtoffer kunnen worden van dit soort aanvallen.
Lees de blog

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.