Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen, poets je tafelzilver

Mark van Dorresteijn
De financiering van nieuwbouwplannen is voor veel zorginstellingen door de afschaffing van het bouwregime een probleem geworden. Immers, de overheidsgarantie op vastgoedaflossingen is komen te vervallen en de in de plaats gekomen Nominale Huisvestingscomponent (NHC) dekt de kosten de eerste jaren niet. Voor geldverstrekkers zijn de instellingen een risicovolle investering geworden.
Zorginstellingen

De oplossing waar veel zorgondernemers naar lijken te gaan grijpen is om de kapitaallasten af te stoten, bijvoorbeeld door een samenwerkingsverband aan te gaan met een woningbouwcorporatie waarbij die laatste het eigendom van het pand verkrijgt. Maar daarmee verkopen de instellingen in feite hun tafelzilver.

Marketinginstrument

Vastgoed is immers niet primair een bron van kapitaallasten, maar de basis van het bedrijfskapitaal. Het kan dienen als de basis voor financiering van andere projecten. Vastgoed is ook een marketinginstrument: een aantrekkelijke, aan veranderende gebruikerseisen aan te passen accommodatie verhoogt de winstgevendheid van de organisatie. Geeft de instelling het eigendom echter uit handen, dan heeft ze beperkte zeggenschap over aanpassingen en verbouwingen. Ook bestaat het risico dat de eigenaar (een deel van) het pand verhuurt aan anderen.

rendabel exploiteren

Wie een stap terug zet en kijkt naar waar de schoen nu werkelijk wringt, beseft dat de zorginstellingen prima het eigendom en beheer van hun pand in eigen hand kunnen houden. Daarvoor is het nodig dat zij aan hun potentiële geldverstrekkers laten zien dat zij hun vastgoed op een rendabele manier kunnen exploiteren; feitelijk niet anders dan andere vastgoedexploitanten, maar op beperkte schaal.

Waarborgfonds voor de Zorgsector

Zorginstellingen kunnen verder een beroep doen op het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ). Het Wfz borgt de leningen die zorgondernemers aantrekken op de kapitaalmarkt en maakt het daarmee voor geldverstrekkers aantrekkelijker – want veiliger – om te investeren.

De succesvolle exploitatie van elk stuk vastgoed hangt af van de doelmatigheid waarmee gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte. Als zorginstellingen van tevoren zouden kijken welke bedrijfsactiviteiten ze kunnen uitbesteden of afstoten, resulteert dat misschien in nieuwbouwplannen voor een kleiner, dus goedkoper pand.

Onderhoud

Onderhoud is nog een post die zich leent voor een gedegen analyse. Vaak plannen instellingen in de eerste jaren na nieuwbouw al onderhoudswerkzaamheden aan het pand, die dan nog niet nodig zijn. Een goede spreiding van onderhoudswerkzaamheden kan een instelling veel geld besparen.

Het komt erop neer dat zorgondernemers meer moeten gaan denken als echte ondernemers: ze moeten zich realiseren dat ze geld kunnen verdienen aan een slimme exploitatie van hun pand. Zo kunnen ze niet alleen hun nieuwbouwplannen realiseren, maar zelfs op termijn winst maken en door hun vastgoed in eigendom te hebben een meer solvabele onderneming worden. (Peter Woerdeman, senior vastgoedadviseur bij Hevo)

Zorgvisie Bouw-dossier

Het Zorgvisie bouwdossier, dat is verschenen in het decembernummer, heeft als thema ‘Slim en goedkoop bouwen’. In een reeks artikelen is er aandacht voor de achtergronden van de bouwstop in de zorg, innovatief aanbesteden, tips om te profiteren van de recessie, ingrediënten voor een goed businessplan en de invloed van gebouwen op gezondheid, gemoed en gedrag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.