Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut pakt opnieuw regie bij geboortezorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Zorginstituut gaat de indicatoren voor goede geboortezorg opstellen. Gynaecologen en verloskundigen zijn er samen niet op tijd uitgekomen.
Zwanger-iStock_000039952398_400.jpg
Foto: iStock

Een jaar geleden greep het Zorginstituut ook al in, nadat de gynaecologen en verloskundigen er na 2,5 jaar onderhandelen niet in waren geslaagd om samen een zorgstandaard op te stellen. Met name onder verloskundigen was veel verzet. Een derde van de aanhang van de beroepsorganisatie KNOV stemde tegen het eindresultaat dat onder leiding van het Perinatale College Geboortezorg was opgesteld. Ze verzetten zich tegen het voorstel om een gezamenlijk team naar alle zwangere vrouwen te laten kijken. De gynaecologen wilden juist bij alle zwangere vrouwen de verantwoordelijkheid delen. De KNOV trok haar steun in, waarna het Zorginstituut ingreep.

Zorginstituut en indicatoren geboortezorg
Enkele maanden later had het Zorginstituut de zorgstandaard al klaar. Vervolgens lag de bal weer bij de veldpartijen om indicatoren op te stellen waarmee de kwaliteit kan worden gemeten. Maar ze hebben de deadline van 1 april niet gehaald. Daarom neemt het Zorginstituut nu de regie opnieuw over.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.