Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgkeukens dicht: 55 banen op de tocht

Mark van Dorresteijn
Bij zorginstelling Pieter van Foreest in Delft staan door een reorganisatie van de maaltijdvoorziening 55 banen op de tocht.
Zorgkeukens dicht: 55 banen op de tocht

De reorganisatie van de maaltijdvoorziening is onontkoombaar, omdat Pieter van Foreest jaarlijks 2,5 miljoen euro meer uitgeeft aan eten en drinken dan ze via de AWBZ-financiering ontvangt, vertelt Thérèse van den Hurk, voorzitter raad van bestuur. “Met de zorgzwaartepakketten (zzp’s) is het zeer lastig om een volwaardige keuken kostendekkend te runnen. De tariefcomponent eten en drinken in de zzp’s is erg laag.”

Halffabrikaten

De zorginstelling in Delft en omstreken, met 24 grote locaties, gaat zes keukens sluiten. De restaurants blijven wel bestaan, maar worden anders georganiseerd. Pieter van Foreest gaat voortaan met behulp van zogeheten halffabrikaten de maaltijden in het zicht van de klanten klaarmaken. “Moderne restaurants werken ook met halffabrikaten.”

De reorganisatie heeft grote personele gevolgen. De personeelsformatie wordt met 55 fte teruggebracht van 130 naar 75. Het betreft vooral koks en keukenmedewerkers. De reductie in werkgelegenheid wordt zo veel mogelijk beperkt door een deel van het personeel om te scholen tot restaurantmedewerkers. Door een nieuwe werkwijze zijn daar extra mensen nodig. “We proberen gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te vermijden, maar ik sluit dat niet uit”, stelt Van den Hurk. “We zullen als goede werkgever alles in het werk stellen om medewerkers met opleiding en begeleiding aan ander werk te helpen. Van den Hurk wijst erop dat de nieuwe manier van maaltijdbereiding ook grote voordelen heeft. “Bewoners kunnen nu tot één dag van tevoren hun maaltijd doorgeven, waar ze voorheen al voor twee tot drie weken hun keuze moesten doorgeven. Ook krijgen ze meer vrijheid om het tijdstip van eten te bepalen. Verder zijn er meer mogelijkheden voor aanvullende wensen, zoals een feestje of een glaasje wijn.” Pieter van Foreest heeft een omzet van circa 120 miljoen euro. Er werken ongeveer 1750 fte’s. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

UMCG schrapt 160 banen

Extra banen bij kinderhartcentrum Utrecht

CIZ schrapt ruim vierhonderd banen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik denk dat een goed keukenmanagment er ook voor kan zorgen dat de client geen 2 weken van te voren hoeft te bepalen wat hij/zij wil eten. Ook het gevoel en beleving van een vers bereidde maaltijd gaat verloren en de motivatie van de koks zal minder worden.
    Mijnervaring is dat er minder animo komt door deze manier van werken waardoor er steeds minder clienten komen eten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.