Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgkosten voor illegalen fors lager dan verwacht

Mark van Dorresteijn
Onverzekerde illegalen drukken minder op het zorgbudget dan was verwacht. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer.
Zorgkosten voor illegalen fors lager dan verwacht

Sinds 2009 kunnen zorgaanbieders geld claimen als ze inkomsten derven wanneer ze zorg hebben verleend aan illegalen en andere onverzekerbare vreemdelingen. Daarvoor is 44 miljoen euro in kas, maar er is in 2010 slechts voor 14,4 miljoen geclaimd. “De kosten voor de regeling blijken fors lager dan geraamd”, schrijft Schippers. “Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) geeft aan dat het vooral wordt veroorzaakt doordat de kosten van de ziekenhuizen, ggz- en AWBZ-instellingen, lager blijken te zijn dan ingeschat.”

Verzekerdenmonitor 2011

De cijfers komen naar voren uit de zogenoemde VWS-verzekerdenmonitor 2011. Daaruit blijkt ook dat het aantal onverzekerden in het algemeen afneemt. Schippers vermoedt dat de afname mogelijk verband houdt met de dreiging van actieve opsporing van onverzekerden.

Onverzekerden

“Ondanks de afname van het aantal onverzekerden, zijn er nog steeds te veel verzekeringsplichtigen in Nederland onverzekerd”, staat in het schrijven. “Het CVZ had in mei 2011 reeds 60.000 onverzekerden opgespoord en aangeschreven. De uitvoering van de wet verloopt goed”, concludeert Schippers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Aantal onverzekerden daalt met tien procent

Vergoeding zorg illegalen blijft beperkt

Verzekeraars sporen voor miljoenen aan fraude op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat de zorgkosten voor de illegalen lager uitvallen, heeft meer te maken met de ingewikkelde administratieve last die er mee gepaard gaat, dan dat er daadwerkelijk minder zorg geleverd is, of kosten gemaakt. Je ziet het alleen niet verschijnen in de cijfers. Omdat het veelal A segment is, en dus budget, worden de parameters wel gescoord en in de rekenstaat gezet. Dat je de bijhorende liquiditeit mist, is niet erg, want die wordt toch gecompenseerd. Dat wordt straks anders bij de prestatiebekostiging, dan loopt deze zorgkost, ondanks administratieve last weer op. Dan worden de inspanningen om het geld alsnog binnen te halen namelijk echt beloond….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.