Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgpensions bij ziekenhuizen op komst

Mark van Dorresteijn
In een aantal Nederlandse ziekenhuizen komen de komende jaren buurtzorgpensions. Ze bieden plaats aan patiënten die anders te lang in een duur ziekenhuisbed zouden moeten liggen, maar staan ook open voor de tijdelijke opvang van mensen die al thuis worden verzorgd.
Zorgpensions bij ziekenhuizen op komst

Het gaat om een initiatief van vier particuliere investeerders. Eén van hen, Charles Versluijs, heeft een bericht in het Financieele Dagblad hierover bevestigd.

Besparing van miljoenen

De initiatiefnemers denken dat ziekenhuizen door het project miljoenen kunnen besparen. Het eerste buurtzorgpension werd eerder dit jaar in Zierikzee geopend. De initiatiefnemers mikken op een snelle uitbreiding. Binnen 5 jaar moeten er 20 tot 30 vestigingen zijn. Daarmee is volgens Versluijs een investering van van 25 tot 30 miljoen euro gemoeid. De patiënten in de zorgpensions worden daar behandeld op basis van een thuiszorgindicatie.

Ziekenhuizen enthousiast

Volgens Versluijs zijn de reacties uit de ziekenhuiswereld op het project enthousiast. De kosten nemen niet alleen af, maar ook de wachtlijsten worden korter doordat de ziekenhuizen minder bedden nodig hebben. (ANP)

3 REACTIES

  1. |Inderdaad, deze zotels waren 20 jaar geleden al een optie maar doordat de kosten, die veel lager zijn dan alle andere instituten, niet of slecht vergoed worden kwamen deze niet massaal van de grond.Zelf ben ik er mee bezig geweest om er mee te starten maar er worden zoveel regeltjes gemaakt en gezocht om het moeilijk te maken, dat het niet echt van de grond komt. Dat is jammer want de zorg is intensiever, flexibeler, meer op de mens gericht en bovenal goedkoper.
    Kennelijk wordt er, net als de ZIN in plaats van het PGB, liever veel meer uitgegeven voor veel minder door onze overheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Inderdaad Mark. Een prof . zei tijdens mijn opleiding tot arts al, bijna 40 jaar geleden: het is van de gekke dat mensen in een ziekenhuis liggen voor nazorg, een hotel biedt meer en kan ook, natuurlijk niet bijook iedereen. Hij noemde het een ‘zotel’: ziekenhuishotel.

  4. Dit is toch niet nieuw? Er zijn al zo veel zorghotels, kort durende opname faciliteiten (meestal zonder servicekostentoeslag!) en dergelijke. Tevens zijn er in de ketens met thuiszorg, hospices, verzorgings- en verpleeghuizen en zorghotels snelle ‘doorstroom’ om de ligduur in ziekenhuizen te verkorten. Er komt wel ruimte in de ziekenhuizen gezien het aantal bedden in overcapaciteit. Maar, het productieplafond voor ziekenhuizen leidt er tevens toe dat de behoefte aan snelle doorstroom afneemt omdat de groei er uit is. Zorghotels in ziekenhuizen hebben het niet altijd makkelijk, omdat de m2 daar doorgaans erg duur zijn. De NHC van de AWBZ is daarvoor te laag. daarom zijn deze faciliteiten vaak in de omgeving. Als de patiënten op basis van een thuiszorgindicatie worden verzorgd, zal hij of zij nog zijn verblijf moeten betalen. het verblijf in een KDO in huidige voorzieningen wordt door de AWBZ vergoed. Voor de patient wordt het dan erg duur. de zorg wordt er toch niet goedkoper van? hooguit verschuift het van de ene naar de andere betaler.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.