Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Zorgpersoneel niet positief over de toekomst’

Mark van Dorresteijn
Werknemers in de zorgsector zijn niet positief over de toekomst. De kwaliteit van de zorg staat onder druk en de helft denkt na over een baan buiten de zorg. Dat is de uitkomst van de Nationale Enquête 'Werken in de Zorg' uitgevoerd door zorgverzekeraar Menzis.
‘Zorgpersoneel niet positief over de toekomst’

Bijna tweederde van het personeel verwacht dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Dat komt door te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie.

Te weinig tijd

Meer dan de helft (53 procent) van het personeel geeft aan dat er te weinig tijd is om aan al het werk toe te komen. Daardoor heeft tweederde van de werknemers het gevoel dat ze minder goed voor de patiënten kunnen zorgen. Daarbij komt dat zorgverleners veel tijd kwijt zijn aan administratie. Die slokt veertig procent van hun tijd op.

Administratieve bezigheden

Menzis gaat naar aanleiding van deze uitkomsten de administratieve taken verder terugdringen. De verzekeraar is bang dat personeel de zorg verlaat en kiest voor een baan in een andere sector. “Voldoende, goed en gemotiveerd personeel is onmisbaar om de zorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden”, aldus de verzekeraar.

Enquête

Aan de enquête hebben 4144 mensen in onder meer ziekenhuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg en fysiotherapie meegedaan. Menzis wilde weten wat de ervaringen van zorgverleners zijn en hoe zij aankijken tegen de ontwikkelingen in de sector. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Nationale zorgenquete 2010 (PDF)

Lees ook:

Zorgpersoneel voelt zich het meest onveilig

Zorg kan makkelijker aan personeel komen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het met al de reacties helemaal eens. Er valt nog veel te bezuinigen in de kantoren en het papierwerk.
  Ben al 20 jaar werkzaam in de thuiszorg maar het wordt het er niet leuker op. De TNT post brengt s`avonds in sommige gebieden de pakjes samen rond. Wij rijden sinds kort nachtdiensten ALLEEN. In de meest afgelegen en donkere gebieden. Ja Bezuiniging !!!!!!

 3. Verpleegkundige, een pracht beroep,wat VEEL meer respect en waardering verdient,ze komen alleen in de krant als ze van zich laten horen,op een negatieve manier. .
  Dat werkt niet:Mensen doen niet wat je zegt maar mensen doen wat je doet.
  Laat zien wat je doet en laat ze meewerken , niet KIJKEN van achter een bureau,,e-mail,t.v.etc

 4. Zelf werkzaam in de Zorg vanaf 1970 , en heb de Burocratie in al die jaren alleen maar zien toenemen. Het is toch te gek voor woorden dat Verpleegkundigen/Verzorgenden van de acht ( 8 ) uur dat ze op de werkvloer actief zijn twee ( 2 ) uur bezig zijn met de zorg v/d Client en de rest van de tijd bezig zijn met administratie; vergaderen; werkoverleg; commissie-werk;de spoelkeuken; transport ; etc..Jaren geleden was er een discussie over Veranderingen in de Zorg en gaan werken met Functie-differentatie ; 2e;3e deskundigheidsniveau s ; etc.het resultaat is , dat we jaren later er nog over praten , ten koste van de Kwaliteit van Zorg. De Minister en Bestuurders laten het allemaal maar gebeuren.De Tweede Kamer kijkt toe en laat het allemaal gebeuren. Ik ben benieuwd naar 9 juni 2010.

 5. Ja dat is een logisch gevolg van de bureaucratisering van de afgelopen jaren. Dan lees ik elders ook nog dat dhr. Klink schrikt van het onderzoek. Hoe ver staan de huidige politiek en alle bijbehorende administratieve instituutjes toch van de werkelijkheid af? Ver, heel ver.
  Het antwoord is heel simpel:
  Minder regeltjes, één soort aanbresteding voor de AWBZ en één voor de WMO. Geen onderscheid meer voor elk zorgkantoor en elke gemeente.
  Geen minutenregistratie, geen bonussen en vooraf ingestelde kortingen, geen percentielen.
  Opheffing van het CIZ en schaf die eigen bijdrage ook af. Dan blijft er een netto bedrag over voor het leveren van zorg. Het kost de staat geen cent meer, maar het is gelijk 30 tot 40% efficiënter. Ok dan, voor het geval er misbruik wordt verwacht, is het wellicht wenselijk, dat er een actief controlerende instantie toezicht houdt. Dan hebben de B. Vissertjes en J. Bijpostjes geen vrij spel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.