Zorgpersoneel ook gebaat bij beleid na #MeToo

Zorgorganisaties doen er goed aan beleid te maken omtrent grensoverschrijdend gedrag. Momenteel ontstaat een defensieve beweging waardoor bijvoorbeeld mannelijke zorgverleners weigeren met een vrouwelijke patiënt of cliënt alleen in een kamer te zijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Photographee.eu/stock.adobe.com

Vooral mannelijke verpleegkundigen zijn door de #MeToo-discussie in toenemende mate bang als dader te worden gezien. Ze vrezen dat ze een grens overschrijden, alleen door hun werk te doen. ‘Lichamelijk contact hoort nu eenmaal bij de zorg, en dat lichamelijke contact wordt in deze discussie soms geseksualiseerd’, zegt verpleegkundige Mathilde Bos die zich heeft gespecialiseerd in seksuele intimidatie in de zorg.

Vertrouwen staat op het spel

Bos merkt dat mannen soms bang zijn te worden aangeklaagd. In de psychiatrie willen sommige mannelijke hulpverleners niet meer alleen met een vrouwelijke patiënt in een kamer zijn. ‘Ze willen voorkomen dat ze

1
866

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.