Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpolis-checker moet dure verrassingen voorkomen

Stef van Delft
Medewerkers van algemene en academische ziekenhuizen kunnen sinds 1 januari de zogeheten Inkijkvoorziening Polis raadplegen om na te gaan of een patiënt is verzekerd voor een behandeling.
Specialist_computer_Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Ziekenhuismedewerkers kunnen een patiënt nu eenvoudig vooraf inlichten over eventuele extra kosten die hij voor een behandeling moet ophoesten, bijvoorbeeld omdat het betreffende ziekenhuis geen contract heeft met de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat voorkomt onaangename verrassingen voor de patiënt, terwijl het ziekenhuis in kwestie minder risico loopt op een wellicht moeilijk te innen rekening.

Alleen basisverzekering
De zorgpolis-checker is alleen te gebruiken voor gegevens over de basisverzekering van patiënten. VECOZO, dat in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, de NVZ en NFU de zorgpolis-checker ontwikkelt, werkt nog aan de gegevens over aanvullende verzekeringen. In een later stadium zullen ook deze gelinkt worden aan de polis-checker.

Geen exacte bedragen
Een snelle controle vooraf is vooral van belang bij patiënten die een budgetpolis hebben afgesloten. In die gevallen komt het vaker voor dat zorg niet bij alle ziekenhuizen is gecontracteerd. Patiënten moeten dan mogelijk een deel van de behandeling zelf betalen. De polis-checker geeft overigens geen exacte bedragen: ziekenhuismedewerkers krijgen bij raadpleging alleen te zien of de patiënt voor een behandeling een deel zelf zal moeten betalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.